Publicatie

Zonnepanelen kopen nog steeds aantrekkelijk

14 december 2023

Zonnepanelen. Daar hoef je niet over te twijfelen. Het loont nog steeds om hierin te investeren, ondanks de ontwikkelingen van de laatste tijd.

De hoge energieprijzen en de aantrekkelijke salderingsregeling trokken veel mensen over de streep om zonnepanelen op hun dak te laten leggen. Maar de laatste tijd slaan twijfels toe. De salderingsregeling staat op de tocht. Sommige energiebedrijven brengen kosten in rekening als je zonnepanelen hebt. En soms werken ze niet door overbelasting van het net. Toch is het nog steeds zeer de moeite om zonnepanelen aan te schaffen.

Volledige saldering

In Nederland kennen we de salderingsregeling. Daarin is bepaald dat we zonnestroom die we over hebben aan het net mogen terugleveren en op een later moment weer afnemen tegen dezelfde prijs. Zowel de kale stroomprijs als de energiebelasting komen daarvoor in aanmerking.

Een voorbeeld: je totaalverbruik is 3000 kWh per jaar en de stroom kost €0,35 per kWh (€0,20 kale stroomprijs plus €0,15 energiebelasting). Dan betaal je 3000 x €0,35 = €1.050 per jaar.

Met circa 8 zonnepanelen wek je die stroom zelf op en bespaar je dus €1.050 per jaar. Je mag immers de stroom die je overhoudt wegstrepen tegen de stroom die je op een ander moment tekort komt. Die zonnepanelen kosten zeg €4.500. Je verdient ze dus terug in ruim vier jaar! Daarna is het €1.050 pure winst, elk jaar weer.

De Vandebron-heffing

Maar de laatste maanden zie je veel negatieve berichten. Vandebron brengt eigenaren van zonnepanelen een heffing in rekening. Andere leveranciers schrappen de welkomstbonus als je zonnepanelen hebt. Het scheelt in de praktijk €150-€250. Maar er blijft dus nog een jaarlijkse besparing van €800-€900 over! De terugverdientijd is wat langer, maar nog steeds, in ons voorbeeld, slechts 5 tot 5,5 jaar.

En als de salderingsregeling stopt?

De regering is van plan om vanaf 2025 de salderingsregeling geleidelijk af te bouwen, en in 2031 helemaal af te schaffen. Dat wil zeggen dat je de component energiebelasting in de stroomprijs dan niet meer weg mag strepen. En de energiebedrijven mogen een ander (lager) prijskaartje hangen aan stroom die je teruglevert. In het plan van de minister mag dat niet minder dan 80% zijn van de prijs die ze rekenen voor levering van stroom.

Stel dat je van de 3000 kWh die de zonnepanelen opwekken 2000 kWh teruglevert en later weer afneemt. Dat kost €380 per jaar: namelijk €300 energiebelasting en €80 omdat je een lagere prijs terugkrijgt. Dus in plaats van €1.050 bespaar je nog maar €670 per jaar. De terugverdientijd loopt dan op naar bijna 7 jaar. Nog steeds niet slecht! En dat geldt pas vanaf 2031. In de jaren daarvóór is de terugverdientijd nog altijd korter.

Vergelijk het eens met rente op de bank, nu 2%. Als je die €4.500 die de zonnepanelen kosten op de bank had staan, dan zou je jaarlijks €90 rente krijgen. En nu, met deze zonnepanelen, dus €670 per jaar!

En de uitschakelende zonnepanelen dan?

Nu er steeds meer zonnepanelen komen schakelen zonnepaneelsystemen zich af en toe tijdelijk uit als de netspanning te hoog oploopt. Dat kost natuurlijk wel opbrengst, je mist de stroomopbrengst van een aantal zonnige uren. Maar er blijven nog heel veel zonnige uren over dat de installatie wel werkt. De terugverdientijd zal er niet zo veel slechter van worden. Mocht je hier overigens last van hebben, vraag dan je installateur eens om te controleren of het zonnestroomsysteem niet beter op een andere fase kan worden aangesloten. Dat helpt vaak.

Conclusie

De maatregelen van de energiebedrijven en van de regering knabbelen weliswaar wat van de besparing van zonnepanelen af, maar al met al blijft het nog steeds heel aantrekkelijk om zonnepanelen aan te schaffen.

Mocht je meer van deze materie willen weten, loop dan op zaterdagmorgen gerust binnen bij het EnergieLoket van KempenEnergie. Daar kunnen we u verder helpen.