Publicatie

Wel of geen airco

5 juli 2024

Er is een grote belangstelling voor airco’s. Mensen willen er hun woningen in de zomer mee koelen maar steeds vaker ook in de winter mee verwarmen. De airco wordt door installateurs ook enthousiast aangeboden.
Een airco is in feite een lucht-lucht-warmtepomp. Er zijn ook lucht-water warmtepompen die aangesloten kunnen worden op de centrale verwarming. Lucht-lucht warmtepomp bedient alleen een bepaalde ruimte. Omdat het een warmtepomp is, werkt hij met een hoog rendement, zo’n 400%. De warmte of de koelte (energie) die hij nodig heeft, haalt een warmtepomp voor driekwart uit de buitenlucht. Het andere kwart komt uit het stopcontact. Het rendement op die stroom is dus 400%.
De behoefte aan koeling is duidelijk en zal alleen maar toenemen. Met een airco kun je koeling in huis halen maar het is niet de enige manier om je huis te koelen. Een lucht-water warmtepomp aangesloten op de vloerverwarming en/of wandverwarming koelt de ruimte via de massa. Dat geeft over het algemeen meer comfort.
Ook voor het verwarmen is een lucht-water warmtepomp een goed alternatief. Via de centrale verwarming kunnen meerdere ruimtes  tegelijk worden verwarmd op verschillende temperaturen. De besparing op aardgas is zeker zo hoog. Aardgasloos is zelf mogelijk omdat een luchtwater warmtepomp ook warm water kan maken.
Om er achter te komen wat in jouw huis de mogelijkheden zijn, is een energiescan van KempenEnergie een goede eerste stap. Een energiescan maakt dat er  een afgewogen keuze gemaakt kan worden. Zo’n energiescan is gratis voor leden van KempenEnergie (lid worden kost €25) en voor inwoners van de gemeente Valkenswaard. Aanvragen via de website.
Als er een airco wordt toegepast en dat geldt vaak ook voor een lucht-water warmtepomp, besteedt dan ook aandacht aan de plaats waar het buitendeel van de warmtepomp komt te hangen en waar leidingen lopen. We zien te veel gevels onnodig ontsierd worden.