Warmtepomp voor appartementen

Er zijn veel toepassingsmogelijkheden van warmtepompen en er wordt ook steeds meer gebruik van gemaakt. Het zijn ook de ideale vervangers van de gasketel. Maar als je op een appartement woont, blijft het toch lastig om een geschikte warmtepomp te vinden.

Een warmtepomp moet namelijk warmte uit de omgeving kunnen halen. Dat kan uit de lucht (we zien de verdampers in grote getale aan de gevels hangen) of uit de bodem. Als bewoner van een appartement ligt de bodem niet voor de hand en aan de gevel is vaak ook moeilijk vanwege geluid en afstemming met de VvE. Voor die appartementen is er nu een oplossing in de vorm van een ventilatielucht warmtepomp. Die haalt haar omgevingswarmte niet buiten de woning maar binnen uit de af te voeren ventilatielucht.

Om een woning gezond en fris te houden is ventilatie erg belangrijk. Daarbij wordt verontreinigde lucht afgevoerd naar buiten. Die lucht is warm en het is jammer wanneer die warmte (lees energie) verloren gaat. Een ventilatielucht warmtepomp haalt die warmte uit de lucht en maakt er warm water van. Enerzijds voor sanitair gebruik, anderzijds voor de centrale verwarming. De afgekoelde lucht wordt naar buiten afgevoerd. Alle functies zitten ingebouwd in een toestel, qua grootte vergelijkbaar met een grote koelkast.

De ventilatielucht warmtepomp kan ook de functie van gebalanceerde ventilatie met warmte terugwinning overnemen. Er wordt dan een kastje bijgehangen waarin de mechanische toegevoerde buitenlucht wordt voorverwarmd.

Het vermogen van deze warmtepompen is niet voldoende voor grote woningen. In kleine woningen en appartementen met een kleine warmtevraag (want goed geïsoleerd) zijn ze een heel praktische oplossing. Ze besparen energie, gebruiken geen aardgas en maken de woningen comfortabel en gezond.

Heb je hierover vragen of over warmtepompen en ventilatie in het algemeen, steek dan je licht eens op bij onze EnergieLoketten. Je vindt ze elke zaterdagochtend in de bibliotheken en op kempenenergie.nl.