VERDUURZAMING VAN MIJN HUIS? NIET TE BETALEN. OF TOCH?

Gelukkig is de winter voorbij. De komende maanden kunnen we weer met weinig, duur, gas toe. Eigenlijk zouden we deze zomer ons huis moeten verduurzamen om er voor te zorgen dat we de komende winter minder, liefst geen, gas meer nodig hebben. Maar hoe betalen we dat?

 Een gasprijs van meer dan €3,00. En de stroom over de €1,00. Vier keer zo duur als wat we gewend waren. Wat zou het fijn zijn als we het energieverbruik van ons huis naar beneden konden krijgen. Of zelfs energieneutraal worden. Maar dat kost veel geld. En die investering verdien je weliswaar binnen enkele jaren terug, maar het geld moet er in eerste instantie wel zijn.

Wat als je het geld niet op de spaarrekening hebt staan? Je kunt naar de bank stappen. Vaak kun je je hypotheek ervoor verhogen, of er een lening voor afsluiten. Maar een bank leent je niet zomaar geld. Vaak moet je een vast, niet te laag, inkomen hebben. Je mag niet te oud zijn. En de rente kan flink oplopen.

Een alternatief is het Nationaal Warmtefonds. Dit fonds is in 2013 opgericht en werkt in opdracht van de rijksoverheid. Eigenaar-bewoners kunnen er aankloppen voor gunstige financiering van verduurzaming van hun huis. Daartoe verstrekt het Warmtefonds energiebespaarleningen. Deze kunnen worden ingezet voor isolatiemaatregelen, warmtepompen, vloerverwarming, zonnepanelen en andere duurzame investeringen.


Het te lenen bedrag is minimaal €1.000 en maximaal €25.000, soms €65.000. Het geleende bedrag moet in 7 tot 15 (soms 20) jaar worden terugbetaald. De te betalen rente bedraagt momenteel iets meer dan 4%. Maar voor gezinnen met een laag inkomen is de rente 0%. En het Warmtefonds hanteert geen leeftijdsgrenzen.

Op de website van het Nationaal Warmtefonds, www.warmtefonds.nl, kunt u uitgebreide informatie vinden en een aanvraag indienen. Of loop op zaterdagmorgen binnen bij het Energieloket van KempenEnergie. Onze energiegidsen aldaar kunnen u verder helpen.

Voorbeeldberekening van rtlnieuws.