Publicatie

Vacuümglas beter dan gevel

4 maart 2024

Ze had zich opgegeven voor de actie “Warmtebeeldfoto van je woning” van KempenEnergie, want ze wilde graag zien wat het effect was van haar laatste energiemaatregel. Ze woont in een monumentale woning en had het enkel glas in de ramen laten vervangen door vacuümglas (ook wel BENGglas genoemd). Een warmtebeeldfoto maak je in de vroege ochtend. Meteen was zichtbaar dat het vacuümglas goed werkte; de ramen waren aan de buitenkant beslagen. Dat leverde een mooi rasterpatroon op omdat op plaatsen waar de afstandhouders zaten, de condens afwezig was. Met de infraroodcamera zagen we vervolgens dat het nieuwe glas beter isoleerde dan de houten kozijnen en steens gemetselde gevel. Ook de houten voordeur bleek thermisch gezien een zwak onderdeel in de hele gevel te zijn. Enige jaren geleden was het dak van de woning geïsoleerd. Op de foto’s zagen we dat dit goed was gedaan. Het beeld was egaal en thermisch beduidend beter dan de gevel. Alleen bij schoorstenen zagen we een (voorspelbaar) warmtelek. De nieuwe dakvensters gingen mooi mee in de kwaliteit van het geïsoleerde dak.
Vacuümglas isoleert op het niveau van triple glas maar is veel dunner. Daardoor is het gemakkelijk in bestaande situaties toe te passen. Bij triple glas moeten ook de kozijnen vervangen worden omdat het glas te dik en te zwaar is. Vooral voor monumentale panden en karakteristieke oude woningen is vacuümglas een uitkomst. Relatief is het nog duur en de subsidie die je bij het Rijk (rvo.nl) krijgt is vooralsnog vergelijkbaar met HR++ glas.
Ons KempenEnergie-lid was blij met het positieve effect van het vacuümglas dat op het warmtebeeld te zien was, maar ze schrok van de kwaliteit van de rest van de gevel. Ze gaat zich nu oriënteren op de mogelijkheden van binnen-isolatie. Voor informatie daarover kan ze altijd terecht bij onze energieloketten. Kom langs of maak een afspraak.