Publicatie

Thuisbatterij zonder btw

22 januari 2024

De thuisbatterij wordt populairder maar is nog steeds duur in aanschaf. Dan is het aantrekkelijk als je de btw over die aanschaf terug kunt krijgen.
Wat speelt er:

  • Onduidelijkheid over de afschaffing van de salderingswet en de minimale terugleververgoeding;
  • De soms te zware belasting van het elektriciteitsnet;
  • Energieleveranciers die met boetes dreigen wanneer het aanbod van teruggeleverde duurzame energie te groot wordt.

Vooral bezitters van zonnepanelen gaan nadenken over hoe ze hun zonnepanelen het beste kunnen laten renderen. Gemiddeld wordt een derde van de stroom die je opwekt, direct gebruikt. De rest lever je aan het net. In de huidige omstandigheden wordt het steeds aantrekkelijker om zoveel mogelijk zelf direct te gebruiken. Dus grote gebruikers aanzetten als de zon schijnt en overdag je auto opladen.  Of de stroom opslaan en later als het donker is, gebruiken. Met een thuisaccu met een capaciteit van ongeveer 5 kWh kan dat.

Maar er kan meer met zo’n accu. Je kunt hem ook inzetten om de onbalans (verschil tussen vraag en aanbod) op het net te verlichten. Dat kan als je over een dynamisch energiecontract beschikt. Dan kun je handelen met stroom. Wanneer de prijs laag is, neem je af en sla je hem op; als de prijs hoog is, lever je weer. Door dit handelen word je met je thuisaccu een kleine ondernemer. Je krijgt de btw over je investering op de accu terug en je hoeft geen btw af te dragen omdat je gebruikt maakt van de Kleine Ondernemers Regeling.
Het is belangrijk om dit voor de aanschaf goed te regelen want deze aanpak is voor de fiscus en de bedrijven nog vrij nieuw.
Je kunt op deze manier ook het gebruik van windenergie bevorderen. Laad ’s-nachts je thuisaccu en je auto op. De stroom is dan goedkoop en de windmolens draaien niet voor niks.
Enkele van onze energiegidsen zijn aardig bekend met dit onderwerp, dus stel gerust je vragen aan ons energieloket. Zie www.kempenenergie.nl.