Publicatie

Extra subsidie biobased isoleren.

29 april 2024

In de nabije toekomst wordt de verwarming van onze huizen elektrisch. Een huis dat nu 1500m3 gas verbruikt voor verwarming en warmwater zal dan, zonder maatregelen, 15000 kWh stroom gaan verbruiken. Dat is veel, veel voor je energierekening en teveel voor het elektriciteitsnet. Daarom zijn maatregelen nodig. Een warmtepomp werkt met een hoog rendement (400%) maar is daarbij gebaat met een lage warmtevraag, een goed geïsoleerd huis dus. Daarom worden isolatiemaatregelen aan dak, gevel en vloeren op dit moment goed gesubsidieerd. Soms door je gemeente maar zeker ook door het Rijk. Je vindt die regeling met voorwaarden en bedragen via rvo.nl/isde.  Dit jaar is daar een extra subsidie bijgekomen voor biobased isolatiematerialen. Isolatiematerialen gemaakt van natuurlijke producten als vlas, stro en hennep.
De energietransitie is er opgericht om de CO2-emissie in de atmosfeer te verminderen. Door voor het opwekken van energie geen fossiele brandstoffen meer te gebruiken, zetten we een grote stap. Bij de fabricage van isolatiematerialen zijn energie en grondstoffen nodig. Daarbij komt ook CO2 vrij. Ook deze CO2-emissie  moet gereduceerd worden. Daarom worden isolatiematerialen waarbij de productie weinig CO2-emissie plaats vindt extra gepromoot.
Natuurlijke materialen scoren daarbij het hoogst. Elk jaar is er nieuwe voorraad en de bewerkingen zijn minimaal. Tijdens het groeien binden ze zelfs CO2. Natuurlijke isolatiematerialen hebben ook als voordeel dat er ademende constructies mee kunnen worden gebouwd; ze kunnen vocht opnemen en later weer afstaan. Daarnaast veroorzaken ze geen afval; na gebruik kunnen ze teruggegeven worden aan de natuur.
Ze krijgen extra subsidie omdat ze over het algemeen nog duurder zijn. Voor het dak kan de extra subsidie €6,-/m2 bedragen, voor een gevel €5,-/m2.
Met vragen of het isoleren van je woning en de toepassing van natuurlijke materialen en subsidies  kun je terecht bij de EnergieLoketten van KempenEnergie. Maak vooraf een afspraak zodat we weten met welke vragen je komt. Kijk op kempenenergie.nl.