Elektrische vloerverwarming? – Liever niet!

Elektrische vloerverwarming is een eenvoudige en qua investering goedkope manier om zonder gas te verwarmen. Maar vaak vallen de energiekosten achteraf lelijk tegen. Want op elektriciteit verwarmen is altijd duurder dan verwarmen op gas of met een warmtepomp. In deze blog zullen we bespreken wanneer elektrische vloerverwarming toch aantrekkelijk kan zijn en waar je dan op moet letten.

Gasloos worden

Iedereen is er inmiddels wel bekend mee. We hebben een klimaatprobleem: de aarde warmt op door onze CO2-uitstoot. Hoewel een wat warmer klimaat in ons koude kikkerland op het eerste gezicht wel aantrekkelijk lijkt, zitten er grote risico’s aan. Het weer wordt extremer, de zeespiegel stijgt en de poolkappen smelten. Op termijn dreigen we onze aarde onleefbaar te maken. Daarom moeten we stoppen met het gebruiken van fossiele energiebronnen om zo onze CO2-uitstoot te beperken. In Nederland is één van de hiervoor gekozen maatregelen om huizen en gebouwen gasloos te gaan verwarmen.

Elektrisch verwarmen

Er zijn meerdere manieren om huizen gasloos te verwarmen. In sommige gevallen zal een warmtenet de oplossing zijn (voor stads- of wijkverwarming), soms ook kan hout (mits zorgvuldig toegepast!) de oplossing zijn. Maar vaker zal de verwarming uit elektriciteit moeten komen. Deze elektriciteit moet dan natuurlijk niet met fossiele brandstof worden opgewekt.

De efficiëntste manier van elektrisch verwarmen is de warmtepomp. Op deze manier kun je, mits je huis goed is geïsoleerd en voorzien is van vloerverwarming, met een laag verbruik je huis verwarmen. De investering die je moet doen is echter fors, zo’n warmtepomp is duur in aanschaf.

Daarom wordt veel reclame gemaakt voor eenvoudiger elektrische verwarmingssystemen, zoals elektrische wandkachels, infraroodpanelen en elektrische vloerverwarming. Kenmerk van al deze systemen is dat ze goedkoper zijn in aanschaf, maar kostbaar in het gebruik. Het stroomverbruik is al snel drie tot vier keer hoger dan bij een warmtepomp. Goedkoop wordt dan toch duurkoop!

Verschillende systemen van elektrische vloerverwarming

Er bestaan een drietal systemen voor elektrische vloerverwarming, ieder met z’n eigen voor- en nadelen.

  1. Elektrische matten

Dit zijn glasvezelmatten waarop elektrische verwarmingskabels zijn bevestigd, van in totaal ca. 4 mm dik. Door deze geringe dikte kunnen de matten rechtstreeks op de bestaande afwerkvloer worden aangebracht en vervolgens afgewerkt met bijvoorbeeld een gelijmde tegelvloer. Omdat de bovenlaag dun is, is het een systeem wat snel reageert. Het is daarom populair in ruimtes die maar af en toe verwarmd hoeven te worden, zoals de badkamer. Dit systeem wordt het vaakst toegepast, omdat het eenvoudig is te installeren.

  1. Elektrische kabels

Hierbij worden elektrische verwarmingskabels in een bepaald lussenpatroon in de afwerkvloer gelegd. Bij een bestaande vloer zullen er eerst sleuven voor gefreesd moeten worden. Qua aanschaf is dit het voordeligste systeem, maar door de dekvloer erboven is het systeem wel minder snel. Het systeem is daarom goed geschikt voor permanente verwarming die met een thermostaat wordt geregeld.

  1. Elektrische foliesystemen

Naast matten en kabels zijn er ook systemen die met dunne kunststof folies werken. Hierin zijn koperen verwarmingsbanen verwerkt. De dikte van de folie is slechts 0,3 mm en het systeem kan toegepast worden onder een houten vloer, parket of laminaat. De folie wordt op dunne polystyreen platen bevestigd om warmteverliezen naar de onderzijde te verminderen. De bovenkant wordt afgeschermd met een dun vochtscherm waarop uiteindelijk de vloerafwerking wordt geplaatst. Er zijn ook folies die gebruik maken van infrarood-techniek. Het foliesysteem is wel wat duurder in aanschaf.

Maatwerk

Wanneer toepasbaar? Er zijn dus nogal wat mogelijkheden. Maar bedenk wel dat elke elektrische vloerverwarming kostbaar is qua energieverbruik. Daarom is het vooral bruikbaar in situaties waar maar af en toe verwarmd hoeft te worden, zoals badkamers. Ook in kleinere, tijdelijke, zeer goed geïsoleerde, woningen, zoals mantelzorgwoningen of tiny houses, waar slechts weinig verwarmingscapaciteit nodig is, kan het een goede keuze zijn. Het is niet verstandig om de mooie verkooppraatjes die in omloop zijn zo maar te vertrouwen. EnergieGidsen van KempenEnergie denken graag (gratis en onafhankelijk) met je mee over een verstandige toepassing. Stel je vragen via energieloket@kempenenergie.nl of loop binnen bij één van onze EnergieLoketten (check op de homepage of en wanneer ze open zijn).