Blog

ZONNEPANELEN: ZEKER NOG DE MOEITE WAARD!

23 mei 2024

Het regent de laatste tijd negatieve berichten over het rendement van zonnepanelen. De salderingsregeling mag blijven of toch niet. De energiebedrijven introduceren allerlei extra kostenposten voor zonnepaneelbezitters. Loont het nu nog wel om zonnepanelen aan te schaffen?

Ondoorzichtig
Het ene energiebedrijf schrapt de welkomstbonus voor nieuwe klanten, de ander vraagt een hoger vastrecht per maand, er zijn er die een staffelkorting hanteren voor teruglevering of gewoon een korting zetten op de stroomprijs voor teruglevering. In de volksmond heet het allemaal “terugleverboete”. Hoe kun je door de bomen het bos nog zien?

Energievergelijkers zijn handig hulpmiddel Het is een heel uitzoekwerk om per energieleverancier uit te rekenen hoe de terugleverboete in jouw specifieke situatie uitpakt. Er is echter een handige methode: de energievergelijkingssites. Die hebben immers actuele gegevens van de verschillende leveranciers in hun systeem. En je kunt jouw persoonlijke verbruiksgegevens invoeren, zodat je een op maat gemaakte vergelijking kunt maken.

Een voorbeeld Stel dat je 3.000 kWh per jaar aan stroom gebruikt (zie je laatste jaarnota) en daar zonnepanelen voor wil aanschaffen die naar verwachting 2.500 kWh per jaar gaan opwekken. Je nettoverbruik wordt dan dus 500 kWh per jaar (3.000-2.500). Die 2.500 kWh opwek zul je niet helemaal meteen zelf in je huis kunnen gebruiken. Een deel lever je overdag, als de zon schijnt en je verbruik laag is, terug aan het net. En ’s avonds en op donkere dagen haal je dat weer terug van het net. In de praktijk zul je ongeveer 30% (750 kWh) direct zelf kunnen gebruiken. De resterende 70% (1.750 kWh) lever je dan eerst terug aan het net en neem je later weer van het net af.

De uitkomst We nemen de energievergelijker van de consumentenbond als voorbeeld, zie https://www.consumentenbond.nl/energie-vergelijken . We vullen de gegevens in alleen voor stroom en voor het gemak alleen stroom normaal, geen stroom dal (1 kWh is het minimum). Voor de situatie zonder zonnepanelen dus bij stroom normaal 3000 kWh. De goedkoopste leverancier is dan €555 per jaar (stand 7 mei). Nu gaan we het voor de situatie met zonnepanelen invullen. Het eerste getal wat je moet invullen is hoeveel je gaat terugleveren. Dat is dus in ons voorbeeld 70% van de verwachte jaarlijkse opwek van 2.500 kWh, dus 1.750 kWh. Dan kun je berekenen wat je nog aan stroom normaal zult afnemen, namelijk 500 kWh méér (je netto verbruik), dus 2.250 kWh. Dit vul je weer in in de energievergelijker. De goedkoopste leverancier kost dan €68 per jaar. Dat is dus €487 per jaar minder dan zonder zonnepanelen. Stel dat je zonnepanelen in aanschaf €3000 hebben gekost, dan verdien je ze dus in 6 jaar terug. Nog steeds een mooi resultaat! (tekst loopt door onder de plaatjes)

 

Zo veel mogelijk zelf direct verbruiken
Het is voordelig om zoveel mogelijk stroom direct zelf te gebruiken. Dat is immers ook wat de energieleveranciers met hun terugleverboete willen bereiken. Dat kun je bereiken door je stroomverbruik zoveel mogelijk naar de zonnige uren te verschuiven. Dus door dan je wasmachine, afwasmachine, droger aan te zetten. Een elektrische auto dan laden is helemaal top.

Vragen? Voor vragen kun je altijd een afspraak maken met het energieloket van KempenEnergie in jouw gemeente. Zie: kempenenergie.nl/afspraak. Of kom op zaterdag 8 juni naar de Expo in Bladel, waar de energiegidsen van KempenEnergie ook aanwezig zullen zijn.