ZONNEPANELEN HUREN OF KOPEN?

Op steeds meer huizen verschijnen zonnepanelen. Dat is een goede zaak, want de stroom daarvan hoeft dan niet meer van fossiele elektriciteitscentrales te komen. Tegenwoordig kun je die zonnepanelen ook huren of leasen in plaats van kopen. Je hoeft dan geen geld meer te investeren. Dat klinkt aantrekkelijk, maar is het dat ook? In deze blog gaan we daar nader op in.

Zonnepanelen kopen

Het meest gangbaar is om de zonnestroominstallatie te kopen. Je investeert er geld in en vanaf dat moment zakt je stroomrekening, waardoor je die investering weer terugverdient. Momenteel duurt dat een jaar of zes. Dan heb je de investering terugverdiend. Alle stroombesparing na zes jaar is pure winst. Beter dan je geld op de spaarrekening laten staan!

Alternatief: zonnepanelen huren

Maar niet iedereen kan zo’n investering, toch een paar duizend euro, zo maar ophoesten. Daarom zijn er ook bedrijven waar je de zonnestroominstallatie kunt huren. De laatste tijd wordt er veel reclame voor gemaakt. Hoewel het aantrekkelijk en eenvoudig klinkt, zijn er toch vraagtekens bij te zetten. Bijgaand rekenvoorbeeld komt van de website van één van de aanbieders. Het gaat uit van een situatie waar 4000 kWh per jaar wordt opgewekt en je de panelen 15 jaar huurt.

Als je deze zonnepanelen zelf zou kopen, moet je op een investering van een €5000 rekenen. Dat geld heb je dan in een jaar of zes terugverdiend. Daarna heb je nog minstens negen jaar €73 per maand pure winst, dat is in totaal €8000.
In het rekenvoorbeeld is je winst 15 jaar lang €19 per maand, dat is maar €3400. De meeste winst is dus voor de verhuurder. Eigenlijk komt dit voorbeeld neer op een lening van 15 jaar met een rente van maar liefst ongeveer 10%. Zelfs als er in die 15 jaar eens iets aan de installatie kapot zou gaan, of als de verhuurder een aantal maanden korting geeft is het nog steeds duur.
Let verder op de kleine lettertjes. Is de huur 15 jaar vast? Wat gebeurt er als ik verhuis? Wat gebeurt er als ik tussentijds wil opzeggen? Zijn de panelen na 15 jaar van mij?

Goedkoper alternatief: een lening afsluiten

Daarom is het meestal aantrekkelijker om er een echte lening voor af te sluiten. Bijvoorbeeld via de hypotheek, de landelijke energiebespaarlening, of de duurzaamheidslening, die sommige gemeentes aanbieden. Het rentepercentage is dan vaak minder dan 2%.

Ons advies

Zoek je meer informatie, dan kun je terecht bij één van onze EnergieLoketten. Wanneer je lid wordt van KempenEnergie ontvang je een gratis EnergieScan van je huis