Hoe werkt Wandverwarming

Steeds vaker kiezen mensen voor vloerverwarming. In nieuwe huizen is het eigenlijk al standaard en ook in bestaande huizen wordt het vaak achteraf toegepast. Dat is begrijpelijk, want vloerverwarming zorgt voor een aangename en gelijkmatige warmte. Maar het kan niet in alle situaties worden toegepast. Dan kan wandverwarming een goed alternatief zijn. In deze blog zullen we hier nader naar kijken.

Voordelen van vloerverwarming

Vloerverwarming is een populaire vorm van verwarming. Het systeem werkt met stralingswarmte en veel mensen vinden dat comfortabeler dan systemen die met luchtcirculatie werken, zoals radiatoren. Bovendien hebben de lage temperaturen waarmee vloerverwarming werkt als voordeel dat de CV-ketel zuiniger kan werken. Ook dwarrelt er daardoor minder stof rond. Vloerverwarming is bovendien ideaal in combinatie met de warmtepomp, de beoogde opvolger van de aardgasketel. Want een warmtepomp, die elektriciteit en omgevingswarmte gebruikt om het huis op een zuinige manier te verwarmen, werkt het meest efficiënt met een lagetemperatuursysteem, zoals vloerverwarming.

Vloerverwarming soms niet mogelijk

Echter, vloerverwarming kan niet altijd worden toegepast. Het vereist vaak een ingrijpende verbouwing, vooral als ook nog isolatie onder de vloer moet worden aangebracht. En soms is het onmogelijk, bijvoorbeeld bij monumentale vloeren, waar niets aan gewijzigd mag worden. Dan moet op een andere manier een lagetemperatuurverwarming worden gerealiseerd. Dat kunnen speciale radiatoren zijn die bij een lage watertemperatuur al genoeg warmte afgeven, eventueel ondersteund met kleine ventilatoren.

Er bestaat echter nog een alternatief, dat in Nederland nog niet zo bekend is, maar in bijvoorbeeld Duitsland en Oostenrijk al wel vaak wordt toegepast. Dat is wandverwarming. Het is vergelijkbaar met vloerverwarming, maar dan in de muren aangebracht.

Hoe werkt wandverwarming?

De slangen voor wandverwarming kunnen in de muren worden aangebracht, of erop en achteraf worden opgenomen in het stucwerk. Ook bestaan er prefab stenen en zelfs voorgefreesde gipsvezelplaten waarin de leidingen kunnen worden gelegd. Het water dat naar de muur toegaat is maximaal 40 graden, de temperatuur van de muur zelf maximaal 35 graden.

De wandverwarming moet bij voorkeur in de buitenmuren worden aangebracht, waarbij deze uiteraard wel goed (extra) geïsoleerd moeten zijn, anders gaat de warmte naar buiten. Ook wanneer de wandverwarming op een muur komt, die je met de buren deelt, is het verstandig om isolatie achter de verwarming aan te brengen, anders verwarm je ook het huis van de buren. Op tussenmuren in je eigen huis kun je de isolatie weglaten als de ruimte aan de andere zijde ook verwarmd mag zijn.

Wandverwarming werkt het beste in zware materialen, zoals baksteen, beton en leem, die goed warmte kunnen opslaan. Voor het stucwerk tussen en over de slangen is leemstuc ideaal maar kalkpleister is een goed alternatief.

In de praktijk ervaren mensen wandverwarming als zeer comfortabel, omdat de gehele muur gelijkmatig warmte uitstraalt, in plaats van koude. Het systeem kan nog verder verfijnd worden als het kan worden gecombineerd met vloerverwarming. Dan ontstaat er een ruimte waar de warmte(straling) overal om je heen aanwezig is, maar niet specifiek voelbaar.

Aandachtspunten bij wandverwarming

Er zijn wel een paar aandachtspunten bij wandverwarming, los van de isolatie die we hierboven al bespraken. Zo is het belangrijk om een voldoende groot muuroppervlak beschikbaar te hebben voor wandverwarming, vooral als het de enige bron van verwarming is.  Ook moet je vooraf nadenken over wat je met de betreffende muren wilt gaan doen. Als je er een grote kast voorzet, werkt de wandverwarming natuurlijk niet goed. En ook kun je niet zo maar spijkers in de muur slaan voor schilderijen en zo. Het beste is om daar een ophangsysteem voor te nemen.

Ook koeling mogelijk (airconditioning)

Net zoals vloerverwarming kan wandverwarming in de zomer ook gebruikt worden voor koeling (airconditioning). Maar dan moet het huis al wel een warmtepomp hebben voor de verwarming. Met een warmtepomp die op een bron werkt, kan vrijwel gratis worden gekoeld. Een zuinig pompje laat dan koel water uit de bron door de muren stromen. Maar ook met een warmtepomp die op buitenlucht werkt kan gekoeld worden. Dat kost dan wel meer stroom, omdat de warmtepomp ervoor aangezet moet worden (in de koelstand i.p.v. de verwarmingsstand).

Meer vragen?
Voor informatie over het comfortabel en energiezuinig verwarmen en koelen van je woning, kun je contact opnemen met het EnergieLoket van KempenEnergie (energieloket@kempenenergie.nl) of neem deel aan een van onze EnergieOnlineWorkshops.