Onlangs kregen we bij het EnergieLoket een interessante vraag binnen over zonnepanelen en vogels. Want wat doe je als kauwen zich onder je zonnepanelen genesteld hebben en is dat gevaarlijk?
De mate van overlast hangt af van wat voor soort vogel zich onder de panelen genesteld heeft. Als het om grote nesten gaat, wordt de ruimte tussen het dak en de panelen gevuld door het nest dat vaak bestaat uit uitwerpselen, stro en water. Dat vormt zich dan als een compacte massa onder de panelen waardoor er niet meer goed kan worden geventileerd. Daardoor worden de panelen automatisch minder goed gekoeld en bestaat er kans op oververhitting met als gevolg een eventuele brand. De onderkant van een standaard zonnepaneel is ook het meest kwetsbaar, daar zit de bekabeling en er kunnen optimizers of micro-omvormers zijn aangebracht.
Als vogels zich daar eenmaal lekker thuis voelen, kunnen ze met hun snavel behoorlijk wat schade opleveren onder het paneel. Ook de bovenkant van de panelen blijft dan meestal niet gespaard, want de uitwerpselen van vogels kunnen de bovenkant behoorlijk vervuilen waardoor het rendement van je panelen omlaag gaat.
Bovendien kunnen vogels die zich onder je panelen verschuilen ook flinke herrie maken. Gelukkig is er wel een oplossing voor te bedenken. Je kunt namelijk rond panelen (preventief) speciale vogelwering aanbrengen. Deze vogelwering lijkt op de materialen die worden gebruikt om vogels onder dakpannen vandaan te houden. Denk aan netten, spandraden of speciale pinnen. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om zelf een creatieve oplossing te bedenken door rondom de panelen vogelwerend gaas aan te brengen. Maar doe het wel degelijk en stevig, want sommige vogels (zoals kauwen) zijn sterke beesten die het gaas gemakkelijk op zij trekken of duwen. Zitten er al nesten onder je panelen, dan zal je ze eerst moeten verwijderen. Daarvoor moeten de panelen losgemaakt worden en dat kun je het beste door een vakman laten doen. Bedenk ook dat wanneer je bijvoorbeeld kauwen onder je panelen hebt zitten, dat je te maken hebt met een beschermde vogelsoort. Wil je meer weten over zonnepanelen en vogelwering? Kijk voor meer informatie op www.zonnepanelenvogelvrij.nl