Blog
Verwarmen met een airco
De huidige prijs van gas is hoog. Daarom zoeken mensen naar mogelijkheden om het gasverbruik te verlagen. Een populaire maatregel is het installeren van een airco. De meeste airco’s kunnen namelijk naast koelen ook verwarmen. In deze blog gaan we hier nader op in.
Een airco: een zuinige warmtepomp
Veel mensen kennen de airco alleen als manier om het huis koel te houden tijdens hete zomerdagen. Een airco is namelijk een warmtepomp, die warmte uit het huis naar de buitenlucht verplaatst. Binnen hangt een unit (of meerdere) die de binnenlucht koelt, buiten hangt aan de gevel, of staat op een plat dak, een buitenunit met compressor met een grote ventilator, die de warmte afvoert.
De meeste airco’s kunnen echter meer: ze kunnen ook andersom werken. Dus warmte uit de buitenlucht halen en daar de binnenlucht mee verwarmen. Met het hoge rendement dat warmtepompen kenmerkt. Dan verwarm je je huis dus met een lucht-lucht-warmtepomp.
Voordelen
Airco’s zijn relatief voordelig in aanschaf en de installatie is eenvoudig. Waar bij andere warmtepompen, die het water van de CV verwarmen, aanpassingen aan de CV-installatie gedaan moeten worden om te zorgen dat het huis met lage watertemperaturen verwarmd kan worden, heeft een airconditioning helemaal geen CV-systeem nodig.
Een airco is ook heel efficiënt. In ons gematigde klimaat kan hij een jaarrendement van 400% halen. Als een ruimte met gas 500 m3 nodig heeft voor de verwarming, dan kan een airco datzelfde bereiken met ongeveer 1200 kWh elektriciteit. Met de huidige gasprijzen betekent dat vaak een flinke kostenbesparing.
Nadelen
Houd er wel rekening mee dat de warme lucht in de kamer geblazen wordt via een binnenunit. Dat levert altijd enige tocht op en geruis van de ventilatoren die daarvoor nodig zijn. Let daarop bij aanschaf.
Tijdens gebruik ontstaat er condenswater. In de zomer is dat in de binnenunit, in de winter in de buitenunit. Dat condenswater moet wel goed, en vorstvrij, worden afgevoerd. In de winter kan het daarbij gebeuren dat de warmtepomp af en toe kort moet omschakelen van verwarmen naar koelen om de buitenunit te ontdooien. Dan wordt het binnen dus even kouder. Mede daarom is een airco vooral in het voor- en najaar het meest geschikt om je woning te verwarmen.
Kan een airco de CV vervangen?
Een lucht-lucht-warmtepomp is geen centrale verwarming. Je kunt de CV gewoon blijven gebruiken voor de ruimtes waar geen airco hangt. Je moet wel opletten dat de werking van de thermostaat niet verstoord raakt door de airco, waardoor een deel van het huis koud blijft.
Als je de CV helemaal wilt vervangen door airco’s, dan moet je dus per kamer nadenken over hoe de verwarming geregeld gaat worden. Er zijn oplossingen met één buitenunit en meerdere binnenunits (voor meerdere vertrekken) beschikbaar. Daarom zijn lucht-lucht-warmtepompen vooral geschikt voor huizen met niet te veel kamers. Er kan dan bijvoorbeeld een unit in de woonkamer/keuken worden geplaatst en een op de slaapkamer. In de badkamer zou dan bijvoorbeeld een elektrisch infraroodpaneel toegepast kunnen worden.
Een aandachtspunt is dan nog wel de productie van warmwater. In tegenstelling tot sommige andere warmtepompen kan een airco geen warmwater produceren. Natuurlijk kan de oude CV-ketel daarvoor in stand worden gehouden, maar dan kan het huis nog niet helemaal van het gas af. Anders is er een elektrische oplossing nodig, bijvoorbeeld een aparte ventilatiewarmtepompboiler. Die is in aanschaf duurder dan een gewone elektrische boiler, maar dat verdient zich in stroomkosten weer terug.
Andere aandachtspunten
De plaatsing van de buitenunit vraagt de nodige aandacht om overlast van trillingen en geluid van de compressor en de ventilator te voorkomen (ook voor de buren). Verder is de buitenunit niet fraai, zodat het de moeite loont om er een plaats uit het zicht voor te zoeken.
Een airco kan de lucht wel filteren, maar er wordt geen verse lucht van buiten aangevoerd. Een airco is dus geen ventilatie, deze moet nog apart worden geregeld.
De belangrijkste component van een airco is de compressor. Deze slijt elke keer als hij op moet starten. Normaal wordt een airco in Nederland 4 weken per jaar gebruikt. Een verwarmingsperiode duurt ongeveer 7 maanden. Houd er dus rekening mee dat een airco sneller slijt wanneer deze ook voor verwarming wordt gebruikt. Het loont daarom de moeite om een vertrouwd merk aan te schaffen.
Tot slot
Wil je meer weten over warmtepompen of airco’s? Kom dan eens praten op het EnergieLoket of stel je vragen aan energieloket@kempenenergie.nl.