THUISACCU: NOG EVEN GEDULD!

De laatste tijd krijgen de energiegidsen van KempenEnergie regelmatig vragen over thuisaccu’s, ook thuisbatterijen genoemd. Is het verstandig om die nu al aan te schaffen? Waarom zijn ze in België dan al zo populair? In deze blog gaan we hier nader op in.

Waarom opslag nodig?
Wat zou het mooi zijn als onze zonnepanelen op elk moment precies de juiste hoeveelheid stroom konden leveren voor ons verbruik in huis. Dan zouden we al die energieleveranciers, Enexis en Tennet helemaal niet nodig hebben.

Helaas schijnt de zon niet altijd. Ook ’s avonds en ’s nachts willen we graag een filmpje kunnen kijken, de lamp aan doen en een wasje draaien. En overdag hebben we vaak zonnestroom te veel. Dat noemen we het dag-nacht-verschil.

Dan is er ook nog het zomer-winter-verschil: in de zomermaanden is veel meer zonne-energie beschikbaar dan in de winter. Een gemiddelde installatie levert in de maand juni 8-10x meer stroom dan in december. Terwijl we in de winter eigenlijk de meeste stroom nodig hebben, vooral als we ook nog elektrisch gaan verwarmen (warmtepomp).

Thuisaccu’s voor dag-nacht-verschil
De uitdaging is dus om stroom die overdag niet nodig is te kunnen opslaan om die ’s avonds en ’s nachts alsnog te kunnen gebruiken. Daarvoor kan een thuisaccu worden gebruikt, die inmiddels hier en daar ook al te koop is. Het is belangrijk om de benodigde capaciteit goed te bepalen. De eerste stap hierin moet zijn om apparaten die niet persé ’s avonds of ’s nachts hoeven te werken voortaan overdag te gebruiken als de zon schijnt. Denk aan de (af)wasmachine, droger en elektrische (warmtepomp)boiler. Dat scheelt al in de grootte van de benodigde accu. Daarna kan de benodigde capaciteit bepaald worden door het dag- en nachtverbruik een tijd lang te meten. Zie onze blog Slimme meters slim gebruiken om hier meer van te leren.

Thuisaccu’s voor zomer-winter-verschil
Hier kunnen we kort over zijn: deze bestaan nog niet. De hoeveelheid energie die moet worden bewaard om dit verschil te overbruggen is veel te groot voor de huidige systemen. Wel lopen er proeven, bijvoorbeeld met basaltaccu’s, maar het zal nog jaren duren voor hier grootschalig toepasbare betaalbare oplossingen uit voort komen.

Wacht nog even met de aanschaf!
In Nederland mogen we momenteel nog gratis salderen. Dat wil zeggen dat we het lichtnet (Enexis, Tennet en de energieleverancier) als gratis thuisaccu mogen gebruiken. Wat we in de zomer of overdag te veel hebben mogen we het lichtnet op sturen. En in de winter of ’s nachts mogen we diezelfde hoeveelheid er weer voor hetzelfde geld uithalen. Bij de jaarafrekening wordt de teruggeleverde elektriciteit weggestreept (gesaldeerd) tegen de afgenomen elektriciteit. Op deze manier subsidieert de overheid zonnepanelen. Dit gaat vanaf 2023 veranderen. Dan wordt de prijs voor teruggeleverde elektriciteit geleidelijk aan verlaagd, zodat je netto moet gaan betalen voor het gebruik van het lichtnet als thuisaccu. Uiteindelijk (in 2031) zal het prijsverschil 15 cent/kWh gaan bedragen (prijspeil 2021). Dus als je 1000 kWh per jaar teruglevert en op een ander moment in het jaar weer afneemt gaat je dat uiteindelijk, vanaf 2031, €150 per jaar kosten. Zie onze blog Wetsvoorstel afbouw salderingsregeling voor zonnepanelen naar tweede kamer/ voor meer informatie hierover. Het kan overigens zo maar zijn dat ons nieuwe kabinet deze plannen en bedragen gaat aanpassen.

Wees daarom voorzichtig met de aanschaf van een thuisaccu nu. Het is natuurlijk goed voor ons groene hart, maar slecht voor de portemonnee. Salderen is nu immers nog gratis. En het afschaffen van die salderingsregeling zal geleidelijk gaan, startend vanaf 2023. Bovendien zijn er nog ontwikkelingen op dit gebied. De nieuwe generatie elektrische auto’s wordt geschikt gemaakt om als thuisaccu te kunnen werken. Er zijn initiatieven met buurtaccu’s. Daarom is haast een slechte raadgever. En kun je jouw geld op dit moment beter besteden aan dakisolatie of HR++ glas. Of de oude diepvriezer vervangen als je die nog hebt.

En in België dan?
In Vlaanderen is het sinds begin dit jaar vrijwel verboden om elektriciteit terug te leveren aan het lichtnet. Daarom is daar een grote vraag naar thuisaccu’s ontstaan. Die situatie is dus onvergelijkbaar met die van Nederland.

Energieloket voor jouw vragen
Mocht je meer over thuisaccu’s, salderen, of, meer algemeen, over zonnepanelen willen weten, dan kun je natuurlijk altijd op zaterdagmorgen bij een van onze Energieloketten binnenlopen voor meer informatie of mailen naar energieloket@kempenenergie.nl