Blog

Subsidies voor energiebesparende maatregelen

Veel maatregelen om energie te besparen kosten geld maar leveren uiteindelijk natuurlijk geld op. De initiële investering kan worden verzacht door de aantrekkelijke subsidies voor isolatie en duurzame energie van de overheid. Hieronder een kort overzicht van de mogelijkheden.

Landelijke subsidies

  • Subsidie voor isolatie van dak, buitenmuur, vloer en ramen
    Als je twee of meer isolatiemaatregelen neemt, kun je ongeveer 30 procent van de kosten terugkrijgen. Je mag ook één isolatiemaatregel combineren met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Voor het arbeidsloon bij isolatie geldt het lage btw-tarief van 9 procent. Heb je één isolerende maatregel genomen, dan kun je vanaf 2023 ook daar isolatie subsidie voor krijgen. De overheid heeft besloten 15 procent subsidie beschikbaar te stellen wanneer je één isolerende maatregel hebt genomen.
  • Subsidie voor zonneboiler, (hybride) warmtepomp of een warmtenet-aansluiting
    Het apparaat dat je kiest moet met een meldcode op de maatregelenlijst staan van de RVO. Je installateur kan je dat waarschijnlijk wel vertellen. Als je hiervoor subsidie aanvraagt, hoef je geen 2e maatregel te nemen.

De maatregelen moeten eerst zijn uitgevoerd door een bouw(installatie)-bedrijf, voordat je de subsidie aanvraagt met je DigiD. Een combinatie van maatregelen vraag je in één keer aan binnen 12 maanden na de eerste maatregel. Stuur bewijzen mee zoals foto’s van de uitvoering van de werkzaamheden met daarop de gegevens van het materiaal, en scans of schermprints van factuur en betaalbewijs. www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren

Gemeentelijke subsidies

Gemeentes en provincies hebben soms lokale subsidiepotjes (Bladel, Bergeijk, NIET Oirschot ).
Kijk voor subsidies in Bergeijk zeker ook op het volgende internet adres:
www.bergeijk.nl/subsidie-duurzame-energie-voor-particulieren.

BTW zonnepanelen terugvragen

De btw (21%) op de aankoop en plaatsing van zonnepanelen kun je terugvragen van de Belastingdienst. Het is met het stappenplan van Milieu Centraal niet moeilijk om zelf te doen. www.milieucentraal.nl/energie-besparen/zonnepanelen/btw-op-zonnepanelen-terugvragen/ Vanaf 1 januari 2023 betalen particulieren 0% btw bij de aankoop van een zonnepanelen-installatie. Btw terugvragen is dan dus voorgoed verleden tijd. Dit is ook heel fijn voor particulieren die nog een tweede keer zonnepanelen willen bijleggen op hun dak.

Duurzaamheidskorting op je hypotheekrente

Behoorlijk wat banken geven tegenwoordig duurzaamheidskorting wanneer je eenmaal een energiezuinig huis hebt. Je moet eerst een geldig geregistreerd energielabel aanvragen. Je bank geeft dan bijvoorbeeld korting op je hypotheekrente van 0,10% bij label B en 0,15% bij label A.  

Energiebespaarlening

Hiermee kun je goedkoop geld lenen. In je hypotheek kun je ook extra ruimte krijgen om energiebesparende maatregelen te betalen.
Meer info over de stimuleringslening Duurzaamheid in Bergeijk kan je vinden op: www.bergeijk.nl/stimuleringslening-duurzaamheid.