Slimme meters slim gebruiken

In hoog tempo vervangt Enexis onze oude draaischijfmeters door slimme meters. Dat is handig voor Enexis, die deze meters op afstand kan uitlezen en geen meteropnemers meer hoeft langs te sturen. Maar die slimme meters zijn ook handig voor onszelf, omdat ze nieuwe mogelijkheden bieden om ons energieverbruik in huis onder de loep te nemen en te verminderen. Lees er meer over in deze blog.

Nog niet zo lang geleden was het energieverbruik in huis overzichtelijk. We hadden niet veel meer dan lampen, een wasmachine, koelkast, een TV en een stereo. De telefoon werkte nog gewoon zonder stroomaansluiting en we kookten op gas. Sluipverbruik (dat is verbruik van apparaten die 24 uur per dag stroom gebruiken, ook als ze niet aan staan) bleef beperkt tot de voordeurbel en de pomp van de CV-ketel.

Hoe anders is het tegenwoordig. In elk huis staan tientallen verbruikers en veel daarvan zitten continue in het stopcontact. Wat dacht u van TV’s op stand-by, internetkastjes, telefoons, settop-boxen, soundbars, een nas, deurbellen met camera, wifi-extenders, quookers, robotmaaiers, elektrische fietsen, enzovoorts, enzovoorts. Hoe kun je in die wirwar nog uitzoeken waar je energieverbruik in zit?

Losse energiekostenmeter
Een energiekostenmeter is daarbij een goed hulpmiddel. Dit apparaat, het kost een paar tientjes, steek je in het stopcontact, waarna je de verbruiker in het stopcontact van de energiekostenmeter steekt. Deze geeft het aantal Watts weer wat de verbruiker opneemt. Voor apparaten die niet altijd aan staan (koelkast) of die niet altijd evenveel gebruiken (wasmachine) kun je het verbruik beter over langere tijd meten. Ook dat kunnen deze meters.

Slimme meter kan meer
Met een slimme meter heb je meer mogelijkheden om je verbruik inzichtelijk te maken. Want, anders dan de oude draaischijfmeter, deze geeft veel extra informatie. De meters zelf hebben bijna allemaal een stand waarin ze het actueel verbruik in huis (afgenomen Watts) kunnen weergeven. Door apparaten stuk voor stuk af te schakelen kun je zo binnen een paar tellen het effect daarvan op het elektriciteitsverbruik zien. Ook kun je de groepen in de meterkast stuk voor stuk uitschakelen om zo te bepalen in welke groep de grootste verbruikers zitten.

Nog slimmer met een energieverbruiksmanager
Maar de slimme meter heeft meer mogelijkheden. Hij kan namelijk elke 10 seconden informatie over het verbruik doorsturen aan een kastje, een energieverbruiksmanager, die je erop kunt aansluiten. Deze kan dit weergeven op een display, in een app of in een browser. De meesten laten ook grafieken zien van het verloop van het verbruik. Zo kun je de verschillende verbruikers onderscheiden, bijv. het aan- en uitschakelen van de koelkast of diepvriezer, de kookplaat en de wasmachine. En natuurlijk kun je zo het sluipverbruik in huis bepalen, dat is het verbruik dat overblijft als alle apparaten en lampen in huis uit (lijken te) staan. Dat is tegenwoordig vaak toch nog 100 Watt, wat overeenkomt met een jaarverbruik van 876 kWh, of te wel zo’n €200 aan stroom! De meeste energieverbruiksmanagers kunnen ook de gasmeter uitlezen, sommigen zelfs de watermeter.

Welke verbruiksmanager aanschaffen?

Er bestaan verschillende energieverbruiksmanagers. De meeste elektriciteitsleveranciers bieden een gratis dienst aan in de vorm van een maandelijks verbruiksrapport. Maar zo’n maandelijks rapport biedt slechts een grof inzicht, je kunt er niet mee bepalen welke apparaten veel en welke weinig gebruikt hebben. Daarom is het beter om een energieverbruiksmanager te hebben met real-time uitlezing. Op de site www.energieverbruiksmanagers.nl is onafhankelijke informatie over aanbieders te vinden, inclusief voor- en nadelen en kosten. De meesten lezen de informatie per 5 minuten uit. Daarnaast bestaan er voor handige hobbyisten ook zelfbouwprojecten die per 10 seconden uitlezen en dus een nóg scherper beeld van het verbruik geven. Als u zonnepanelen heeft, moet u erop letten dat de energieverbruiksmanager de opgewekte energie apart kan meten, om een vertekend beeld te voorkomen.

Mocht u hier meer over willen weten, loop dan gerust vrijblijvend eens binnen bij één van onze energieloketten. Die zijn, buiten de vakanties, elke zaterdagochtend geopend van 10 tot 12 uur. Of neem contact via energieloket@kempenenergie.nl