Slim ventileren – ons huis in intelligente lock-down
Elk huis heeft ventilatie nodig, dat is bekend. Zonder ventilatie krijgen we een ongezonde atmosfeer in huis. Maar waar zit ‘m dat precies in? Daartoe kijken we even naar de samenstelling van buitenlucht. Met name zuurstof, kooldioxide en vocht. Buitenlucht bevat ca. 20% zuurstof, 0,04% kooldioxide (ook wel uitgedrukt als 400 ppm) en bevat vocht in de vorm van waterdamp. Die laatste wordt uitgedrukt in relatieve vochtigheid. Normaal is deze ergens tussen de 40 en 70%, maar bij vorst kan hij veel lager zijn en in de zomer veel hoger.
Hoe wordt de atmosfeer in huis ongezond? De belangrijkste reden is de aanwezigheid van mensen, van onszelf. Want wij verbruiken zuurstof en ademen kooldioxide (en waterdamp) uit. Zonder ventilatie zal het percentage kooldioxide in de lucht in huis dus stijgen. En als het te hoog wordt merken we dat als bedompte lucht, we worden suf, krijgen hoofdpijn en worden veel minder productief. Dan moeten we gaan ventileren! Als het percentage kooldioxide in een ruimte boven de 0,08% (800 ppm) stijgt dan is het al nodig om extra te gaan ventileren. Boven de 0,14% (1400 ppm) is er sprake van een sterk ongezonde atmosfeer en moet er fors worden geventileerd. Dus ventilatieroosters open, of de ramen, of de mechanische ventilatie op de hoogste stand. Dit speelt dus vooral als er veel mensen in de ruimte aanwezig zijn.
Maar ventileren kost in het stookseizoen natuurlijk wel energie! Bedompte warme lucht wordt vervangen door frisse koude buitenlucht. En die moet worden opgewarmd, dus dat kost gas*. Ventileren moet dus slim gebeuren, ons huis moet in een intelligente lock-down: als we bedompte lucht hebben, dus teveel kooldioxide of teveel vocht, dan moeten we die ruimte ventileren. En als de lucht weer voldoende vers is, mag de ventilatie weer op een laag pitje. Belangrijk is, zoals hierboven gezegd, om te weten dat bedompte lucht veroorzaakt wordt door de aanwezigheid van mensen. Zonder mensen in een ruimte is er geen productie van kooldioxide en kan de ventilatie op een laag pitje.
Bij energiescans zien we vaak dat zelfs in de winter overdag de slaapkamerramen open staan, weliswaar op een kiepstand, maar toch. Dat is dus niet slim. Want overdag is daar niemand. Een slaapkamer moet ’s nachts geventileerd worden als we slapen en nog hooguit een uurtje na het opstaan. Dan is de lucht weer vers en kan het raam dicht. Want overdag is er toch niemand en kan de lucht dus niet bedompt worden. En dat is weer gunstig voor de energierekening! Zelfs als de radiatoren er dicht staan, want -geloof het of niet- ook dan is er nog steeds energieverlies.
De moraal van het verhaal? Doe je huis in een intelligente lock-down. Ventileer waar en wanneer er mensen zijn. Zonder mensen is er weinig productie van kooldioxide en vocht en kan de ventilatie op een laag pitje.
Mocht je er meer over willen weten, dan kun je vanaf 5 september weer elke zaterdagmorgen bij het Energieloket in Oirschot, Eersel of Bladel binnenlopen voor meer informatie. Tot die tijd kan je je vraag mailen naar info@kempenenergie.nl.
*Moderne huizen hebben een ventilatiesysteem met warmteterugwinning, ook wel balansventilatie genoemd. Daar kost ventileren nauwelijks gas, enkel een beetje stroom.