Slim salderen

Op steeds meer huizen verschijnen zonnepanelen. Dat is een goede zaak, want daarmee wekken we CO2-vrije energie op. Dat wordt daarom gestimuleerd met de ‘salderingsregeling’. Maar is dit ‘slim salderen’? In deze blog gaan we hier nader op in.

Salderingsregeling

Mensen met zonnepanelen kennen het wel. Op zonnige dagen in de zomer gebruik je niet alle opgewekte stroom in je eigen huis. Het overschot lever je terug aan het stroomnet. Als het ’s avonds donker is, kom je stroom tekort en ontvang je die gewoon weer terug via het stopcontact. Tot nog toe mag je de teruggeleverde stroom wegstrepen tegen afgenomen stroom. Dat heet salderen. Eigenlijk kun je het stroomnet zien als een grote accu, die tot maximaal een jaar lang gratis jouw teveel opgewekte stroom bewaart. Dat is een mooie subsidie, bedoeld om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren.

Nadelen van salderen

Maar intussen moeten de elektriciteitsbedrijven er natuurlijk wel voor zorgen dat het gehele stroomnet in balans blijft. Als in de zomer veel stroom van zonnepanelen wordt teruggeleverd, dan moeten zij hun elektriciteitscentrales een tandje lager laten draaien. En in de winter, als niemand teruglevert, moet er weer een gascentrale bij voor de balans. Dus salderen lijkt voor ons wel gratis, maar achter de schermen komen er zo toch nog heel wat kosten en CO2-uitstoot bij te kijken. En in de toekomst gaat de salderingsregeling worden versoberd, lees, ga je minder terugkrijgen voor stroom die je teruglevert dan dat je betaalt voor stroom die je afneemt. Daarom is ‘slim salderen’ belangrijk.

Hoe werkt slim salderen?

De kunst is dus eigenlijk om zoveel mogelijk van de stroom die je met je zonnepanelen opwekt, direct in je eigen huis te gebruiken. Want des te minder hoef je terug te leveren aan het net en later weer in te kopen. Stel dat je nu per jaar 3000 kWh gebruikt en ook 3000 kWh zelf opwekt. Dan kan het zo maar zijn dat je daarvan 2000 kWh niet direct zelf kunt gebruiken en dus terug het net in stuurt, die je op andere momenten weer van het stroomnet betrekt. Met slim salderen probeer je om die 2000 kWh zo veel mogelijk direct in je huis te gebruiken, zodat je minder hoeft terug te leveren. Voor die stroom hoeft het elektriciteitsbedrijf dan geen moeite meer te doen om het van jou af te nemen, respectievelijk voor jou op te wekken.

Hoe moeilijk is slim salderen?

Veel mensen zetten nu nog ’s avonds of ’s nachts de (af)wasmachine en de wasdroger aan, omdat je dan nachttarief van de stroom hebt. Om slim te salderen moet je deze apparaten juist overdag aanzetten, als de zon schijnt.

Ook een elektrische auto (plug-in hybride of volledig elektrisch) is perfect geschikt om slim te salderen door hem overdag op te laden in plaats van ’s nachts.

Een elektrische boiler of warmtepompboiler kan worden ingezet door de boiler overdag een paar graden hoger te zetten dan ’s nachts. Je bouwt zo slim een energiebuffer op, zodat ie ’s nachts niet meer hoeft aan te slaan. De boiler moet dan wel een tijdklokprogramma hebben natuurlijk. Hetzelfde geldt voor warmtepompen met een buffervat: ook die kun je overdag een paar graden hoger opstoken om slim te salderen. Vijver-, zwembad- en grondwaterpompen zijn ook flinke stroomverbruikers die ervoor kunnen worden ingezet.

Ook bedrijven kunnen het. De melkkoeltank op de boerderij bijvoorbeeld zou overdag een graadje kouder kunnen worden afgesteld, zodat er stroomverbruik van ’s nachts naar overdag verschuift. Ook de regeninstallatie is geschikt.

En de thuisaccu?

Je zou ook accu’s kunnen aanschaffen om stroom in te bewaren. Maar wees daar niet te snel mee. Zo’n accu kost best wat geld. Dat betaalt zich niet terug, omdat salderen op dit moment nog gratis is. Bovendien is het de verwachting dat elektrische auto’s in de toekomst als thuisaccu kunnen werken. Momenteel loopt hiermee al een experiment met ‘bidirectioneel laden’ in Utrecht.

Het zomer-winter-probleem

Naast de dag-nacht-verschuiving is er ook een zomer-winter-verschuiving nodig. Vooral als je je huis met een warmtepomp verwarmt heb je de stroom die je in de zomer opwekt pas in de winter weer nodig. Dat is met slim salderen, en zelfs met accu’s, nog niet op te lossen. Hoewel veel geleerden hier momenteel op aan het studeren zijn, is daar voorlopig nog geen kant-en-klare oplossing voor.

Heb je meer vragen over de salderingsregeling, stel ze dan via Energieloket@kempenenergie.nl.

Mocht je meer informatie willen hebben, loop dat eens binnen bij één van de EnergieLoketten van KempenEnergie.