VIDEO: SEDUM-DAK

 EEN ALTERNATIEF VOOR AIRCONDITIONING

We hebben weer een hete zomer achter de rug. Vooral onder platte daken was het vaak afzien door de hitte. Maar wist u dat er milieuvriendelijke methodes zijn om verkoeling te maken? Een sedum-dak, een plat dak begroeid met vetplantjes, is zo’n methode.

De opbouw van een sedum-dak bestaat uit een dubbele waterdoorlatende laag, waarop een substraatmat wordt gelegd. Daarbovenop worden de vetplantjes gelegd. De vetplantjes en de substraatmat houden het vocht vast. Een teveel aan water kan via de waterdoorlatende laag afvloeien naar de dakgoot. Er bestaan ook systemen die met kant-en-klare trays werken of met plaatsing direct op het dak.

Het sedum-dak zorgt voor aangename verkoeling in de zomer. Waar je normaal op een plat dak in de volle zon bijna een ei kunt bakken, absorbeert een sedum-dak deze hitte, zodat het onderliggende dak koel blijft en de kamers eronder dus ook. In de winter zorgt het sedum-dak voor enige isolatie, zodat het huis iets minder afkoelt en energie bespaard wordt. Tevens is dit goed voor de levensduur van het platte dak, omdat het bitumen niet meer wordt blootgesteld aan extreme hitte en koude.

En is zo’n sedum-dak met plantjes en bloemetjes niet veel mooier dan bitumen? Dat vinden dieren ook: vogels en insecten voelen zich er prima thuis. Ook daarom is zo’n dak  dus beter voor het milieu.

Als je overweegt om van je plat dak een sedum-dak te maken, moet je wel eerst laten controleren of je dak het extra gewicht kan dragen. Na de aanleg is het vrijwel onderhoudsvrij. De vetplantjes kunnen zichzelf goed onderhouden. Af en toe controleren of er geen onkruid tussen groeit is eigenlijk voldoende.

Mocht je meer over sedum-daken willen weten, dan kun je natuurlijk altijd op zaterdagmorgen bij het Energieloket binnenlopen voor meer informatie.

.

Terug naar het blog-vlog overzicht