Aandachtspunten voor tekst schrijvers die teksten maken voor websites

Inhoud

cursief, onderstrepen, 1

link in de tekst 1

Deeplinken: 2

Inspringen. 2

Youtube verwijzingen: 2

Indeling. 2

Foto’s, tabellen en zo. 2

Gewijzigd document sturen. 2

cursief, onderstrepen

liever niet toepassen, omdat cursief en onderstrepen op een web pagina ook een link betekent

link in de tekst

een website vermelding bestaat uit 2 delen.
1. de tekst zoals de lezer die ziet.
2. de onderligende url, zeg maar de echte website verwijzing.

Het is handig, en leesbaar, ook voor een leek, om de tekst, zoals de lezer die ziet, als volgt te noteren: www.adres.landcode, voorbeeld: www.kempenenergie.nl
Het onderliggende echte adres is dan: https://kempenenergie.nl    maar dat ziet de lezer dus niet, is ook complexer voor een leek om na te typen..
Het onderliggende adres mag ook gelijk zijn aan het zichtbare adres, dus ook www.kempenenergie.nl, op de site wordt dit dan weer vertaald in de https:// code

Soms komt het voor, bij verouderde sites, dat er http://adres.landcode staat, dus zonder de s achter http. Dat is niet erg veilig, check dan even of https:// ook werkt.

Teksten voor onze website controleer ik altijd, dus gebruik gewoon de www methode, dan komt het altijd goed.

Deeplinken:

dat betekent een link maken die verwijst naar een adres ergens op een specifieke pagina van een website. Pas hier mee op, soms willen pagina namen wel eens veranderen, soms wordt de tekst aangepast, verdwijnt de link, en dat heb je een zogenaamde dead, dode, link dus.

Ik controleer af en toe de website op dead links, maar dat is meer af dan toe.

Inspringen.

Dit werkt op een web pagina ietsje anders, maak dan ook niet teveel gebruik van geneste inspringingen.

Youtube verwijzingen:

Je kent ze wel, die lange verwijzingen naar youtube, zoals:

https://www.youtube.com/watch?v=RlUqDarrf8I&list=PLMoq1aGjT2pLVrKsAT7n4qukPu9BrKLM4&index=3

Een verwijzing wil wel eens veranderen, de eigenaar heeft iets verandert aan de video, dan kan ook de verwijzing veranderen. Daar ga je dan met die lange verwijzing in je tekst, pas dat maar eens even aan, zeker als het om gedrukte tekst gaat. . Om die reden verwijs ik op de Ke site bijna altijd naar een intern adres op de site, en die verwijst dan  pas naar die lange youtube riedel. Dat interne adres blijft altijd gelijk, maar ik kan vrij makkelijk dan die lange youtube riedel aanpassen.
Dus: Pas op met  verwijzingen naar youtube. Het goede is dat ik die verwijzingen toch via dat interne adres laat lopen, als ik die verwijzing te “link” vind.

Indeling.
Een webpagina bestaat meestal uit een h1 header, met daaronder h2 headers en weer daar onder, als het moet h3 headers etcetera.

Een (goede) webpagina is dus hiërarchisch opgebouwd, op zich goed voor de structuur, ook Google vindt dat fijn, dan kom je wat beter in de zoekresultaten.

Foto’s, tabellen en zo.

Je kunt in het document foto’s, tabellen en zo opnemen, maar stuur deze ook ALTIJD los mee in de bijlagen. Soms zijn foto’s en zo in het WORD document zo verslechterd, dat ik ze niet meer fatsoenlijk op de site kan zetten, vandaar.

Gewijzigd document sturen.

Soms wil er iets veranderen aan een document, als je dan een aangepast document stuurt, geef dan met een gele balk aan wat je hebt aangepast, anders zoek ik me het ….. in een tekst wat er nu precies is veranderd.