Opdrachtomschrijving profielwerkstuk: Verduurzamen bespreekbaar maken/ aanduwgesprek
Inleiding
KempenEnergie helpt de inwoners van de Kempengemeentes met het verduurzamen van hun woning en leefomgeving. Dat doen de vrijwilligers van KempenEnergie – de energiegidsen. We hebben al veel mensen geholpen. Maar hoe bereiken we de mensen die er nog niet zo mee bezig zijn?
Onze gidsen houden spreekuren op EnergieLoketten, doen energiescans bij mensen thuis, helpen met het monitoren van energiegebruik, het organiseren van energiecafés en cursussen, een Energie Expo en helpen bij het vinden van een bedrijf dat bepaalde energiemaatregelen kan uitvoeren. Maar we bereiken alleen de mensen die toch al met verduurzaming bezig zijn.
Verduurzamen bespreekbaar maken
Gesprekken over klimaatverandering zijn niet altijd even makkelijk. Soms wekt het ‘gedram’ over verduurzaming weerstand op, waarschijnlijk omdat mensen bang zijn iets kwijt te raken.
Wat ze nog niet zien, is dat niks doen ook gevolgen voor ze heeft. Er komen bijvoorbeeld meer mensen naar Nederland omdat hun land onleefbaar wordt. Of we gaan meer betalen voor schoon water, en stijgende energiekosten drukken steeds meer op hun bestedingsruimte.
Het bespreekbaar maken van duurzame verbeteringen aan de woning wordt daarmee extra relevant. Vaak denken mensen dat het nu te veel kost en dat ze het later wel doen. Terwijl het verlagen van je vaste lasten en verbeteren van het wooncomfort een groot effect heeft op termijn.
Om in contact te komen met burgers moeten we de straat op gaan, dagelijks het park in lopen, naast iemand op een bankje gaan zitten en vragen stellen: Hoe is het? Woon je hier al lang? Wat speelt er? Wat mis je nou? En de volgende vraag is: wat doe je er zelf aan?
Opdracht
KempenEnergie zoekt 1 of meer scholieren die de energiegidsen – en anderen – handvatten kunnen geven om verduurzamen bespreekbaar te maken.
De vragen die KempenEnergie graag beantwoord zou zien in het kader van dit project zijn:
- Hoe kun je het gesprek aangaan op een positieve manier, zonder een doodlopende weg vol meningsverschillen en misverstanden in te slaan, maar wat tot actie of betrokkenheid leidt?
- Hoe kun je zorgen dat je niet meer met je mond vol tanden staat in moeilijke gesprekssituaties of beland in discussies die tot niks leiden?
- Wat zijn de pijlers voor een goed gesprek?
- Hoe kun je de grote zwijgende meerderheid in actie laten komen?
- Wat zijn handvatten om in allerlei situaties het gesprek te voeren?
Lijkt het je leuk om zo een bijdrage te leveren aan het verduurzamen van de Kempen? Laat het ons of je begeleider dan weten!