Opdrachtomschrijving: Energieprofiel van jouw dorp in balans
KempenEnergie helpt de inwoners van de Kempengemeentes met het verduurzamen van hun woning en leefomgeving. Dat doen de vrijwilligers van KempenEnergie, de energiegidsen, tijdens spreekuren (EnergieLoket) in de bibliotheken van de Kempengemeentes, energiescans, energiemonitoring, energiecafés en cursussen, Energie-EXPO, ‘vind een bedrijf’ dat jouw maatregel kan uitvoeren, collectieve zonnedaken en – in de toekomst – ‘slim energie-delen’.
Energienet
Het energienet in Nederland is verdeeld in netten van hoogspanning (bovengrondse lijnen), middenspanning (ondergrondse kabels) en laagspanning van 230 volt (van transformatorhuisjes naar de meterkast van woningen en gebouwen). Door de muren en plafonds lopen elektriciteitskabels naar alle stopcontacten en schakelaars in je huis. In de meterkast meet een slimme of traditionele meter je totale elektriciteitsverbruik.
Sinds 2020 overschrijden we met elkaar de capaciteit op het energienet. Dat komt door groei van consumptie, elektrificatie en het plaatsen van zonnepanelen en windmolens. Daardoor blijven nieuwe aansluitingen in veel provincies uit. En bedrijven die willen uitbreiden in capaciteit komen op een wachtlijst.
De oplossing ligt bij het eindpunt, oftewel de woning of het bedrijfspand. Daarna kijken we verder naar de buurt, de wijk of het industrieterrein. Ook collectieve zonne- en windmolenparken en de energiemarkt spelen een rol bij de oplossing.
Energieprofiel
Iedereen die energie gebruikt heeft een energieprofiel, dus ook een buurt of dorp. Een energieprofiel bestaat uit een consumptieprofiel en een opwekprofiel. Als je naar het energieprofiel van woningen kijkt zie je een toename in energieverbruik bij het verduurzamen (oftewel elektrificeren) van woningen. Vooral in de wintermaanden is energie nodig van het energienet. We hebben het energienet nodig om het consumptieprofiel in balans te brengen met het opwekprofiel.
Energievraag verschuiven
Op het midden van de dag is er sprake van een overschot aan energie omdat we de meeste energie opwekken. Deze energie willen we later op de dag gebruiken. We kunnen dit realiseren door de energievraag te verschuiven. Denk bijvoorbeeld aan warmte opslaan, koelcellen extra laten koelen, waterstof maken en energie in accu’s opslaan.
(Buurt)batterij
Met een batterij is het mogelijk om bij meer energievraag de energie uit de batterij te halen in plaats van uit het net. Dat noemen we peak-shaving. Hiermee bespaar je op de kosten van de aansluiting en wordt het energienet ontlast. Met load-shifting verplaats je de piek in elektriciteit die je opwekt naar een later moment wanneer je die energie gebruikt. Zo bespaar je op energiekosten en wordt het energienet ook ontlast. We maken minder gebruik van het energienet door zoveel mogelijk energie zelf te consumeren. Met een Energie Management Systeem EMS) brengen we het energieprofiel van woningen en bedrijfspanden in balans.
De vragen die KempenEnergie graag beantwoord zou zien in het kader van dit project zijn:
- Hoe komt de stroom, die een Kempendorp (naar keuze) binnenkomt, in de meterkast. Breng de transformatorstations en -huisjes en in elke wijk in kaart.
- Wat is het huidige energieprofiel (consumptieprofiel en een opwekprofiel) van verschillende woningen, van een straat, wijk, het dorp.
- Motiveer wat is het beste energieprofiel voor jouw dorp in de toekomst is.
Lijkt het je leuk om zo een bijdrage te leveren aan het verduurzamen van de Kempen? Laat het ons/je begeleider weten!