Blog:

Een P1 meter helpt bij het verlagen van je energieverbruik, deel II
Hoe verlies je veel geld vanwege sluipgebruik

In het vorige artikel heb ik aangegeven wat een P1 meter is, dat je gebruik kunt maken van een tussenstekker die het verbruik van diverse apparatuur kan meten. Vanwege de hoge energietarieven ga ik in dit artikel versneld in op het sluipverbruik. Als je het sluipverbruik weet te beperken, kan je dat honderden Euro’s per jaar schelen.

Wat is sluipverbruik

In sommige situaties blijft elektrische apparatuur dag en nacht aan staan, terwijl de apparatuur helemaal niet gebruikt wordt. Denk aan tv kastjes, de vloerverwarmingspomp, USB laders.
Dit is met de huidige energietarieven een kostbare zaak. In dit artikel laat ik zien hoe je het sluipverbruik kunt meten, wat het verbruik kost. In deel III van deze reeks bespreek ik hoe je de sluipverbruikers kunt opsporen.

Hoe meet je het sluipverbruik

Je kunt dit op twee manieren meten: beide door ’s nachts  gedurende enige tijd het elektriciteits verbruik te bekijken:

  1. De Spartaanse, klassieke methode:
    Sta ’s morgens om ongeveer  een uur op, en kijk op de slimme meter wat je elektriciteit verbruik op dat moment is, noteer dit, inclusief het tijdstip. Herhaal dit een paar keer, met een interval van ongeveer 10 minuten. Je zult zien dat het verbruik wat schommelt, doordat bijvoorbeeld de koelkast of de vriezer aan slaat. Haal na verloop van tijd de stekker van de koelkast en de eventueel aanwezige diepvriezer uit het stopcontact, en meet nogmaals een paar keer. Vergeet vervolgens niet de koelkast en de diepvriezer weer aan te zetten.
  2. De modernere methode:
    Als je een P1 meter hebt, kan je het verbruik en sluipverbruik  ook achteraf grafisch op je mobiel, tablet of laptop zien. In onderstaand voorbeeld maak ik gebruik van de Homewizard P1 meter, waarbij het verbruik van maandag 17 oktober wordt weergegeven. Links boven zie je het verbruik die dag, 11.4 kWh, tegen een tarief van 80 cent per kWh kost je dat 9.14 Euro (zie rechtsboven).

In de volgende figuur zie je uitvergroot het verbruik omstreeks één uur in de ochtend, 274 Watt. De kleine verhogingen worden veroorzaakt door de koelkast en de diepvriezer.
Niet alle apparatuur kan uitgezet worden, koelkasten, diepvriezers, je CV moeten aan blijven staan. Als we aannemen dat de noodzakelijke apparatuur 100 Watt verbruikt, blijft er toch 174 Watt aan sluipverbruik over, dat is fors, ook voor de portemonnee.

Wat kost sluipverbruik

174 Watt aan overbodig verbruik gedurende 12 uur per dag kost ruim 600 Euro per jaar, bij een tarief van 80 cent per kWh, en ruim 300 Euro per jaar bij een tarief van 40 cent per kWh.

Het loont dus de moeite om dat sluitverbruik te meten en te elimineren, op de Spartaanse of op een modernere methode.

In deel III van deze serie ga ik op speurtocht naar deze sluipverbruikers.

In de voorbeelden maak ik gebruik van de Homewizard P1 meter. Er zijn meer P1 meters op de markt, zoals de Earn-E.

KempenEnergie start, tegen betaling, voor leden een monitoringdienst met de HomeWizard P1 meter en de meetstekker, de energy socket. Op de volgende pagina tref je binnenkort meer informatie aan over deze dienst