Nieuwsbrief KempenEnergie Januari 2019

Nieuwsbrief

Sterke groei

Het bestuur en de vrijwilligers wensen alle leden en volgers van de vereniging KempenEnergie een heel goed 2019 toe. Vorig jaar groeide de vereniging van 267 naar 401 leden. Steeds meer inwoners van de Kempen beseffen dat er iets moet gebeuren om de klimaatverandering te stoppen. Steeds meer kiezen er voor om dit samen met anderen te doen.

Net als vorig jaar staat er ook dit jaar weer veel te gebeuren: Zonnepark Welschap wordt geopend, Zonnedak Stokkelen gaat van start, in Bergeijk en Reusel worden zonnedaken ontwikkeld en met Energie Service Producten gaan we het jullie gemakkelijker maken om maatregelen te nemen.

Energie en Wonen in Hapert

Dinsdag 15 januari 2019 organiseren we in Hapert een informatiebijeenkomst. We geven informatie over de mogelijkheden om energie te besparen en zelf duurzaam op te wekken. Via gesprektafels worden specifieke onderwerpen uitgediept aan de hand van vragen aanwezigen. De bijeenkomst begint om 20:00 uur en vindt plaats in Den Tref, Alexanderhof 7 in Hapert. Je bent van harte welkom.

Energiegidsen gezocht

Voor het werk in de EnergieLoketten in Bladel, Eersel en Oirschot hebben we meer Energiegidsen nodig. Vrijwilligers die op zaterdag van 10 tot 12 uur vragen willen beantwoorden over energie besparing en het zelf opwekken van energie. Donderdag 24 en 31 januari organiseren we een speciale cursus nieuwe gidsen op te leiden. Bij interesse of vragen: info@kempenenergie.nl.

 

Agenda

 • Dinsdag 15 januari om 20.00 uur
  Informatiebijeenkomst Energie en Wonen in Hapert in Den Tref.
 • Donderdag 24 en 31 januari  
  Cursus voor Energiegidsen. (tijd en plaats worden nog bekend
  gemaakt)
 • Zondag 24 maart
  Opening Zonnepark WelschapVliegbasis Eindhoven (onder voorbehoud).

 

Verslag

Profijt van de zon
Mede door de zonnige zomer was opbrengst van het zonnedak De Kraanvogel vorig jaar boven verwachting. Extra profijt voor de deelnemers dus. Zonnedak Stokkelen hopen we eind maart operationeel te hebben. Er zijn nog enkele panelen beschikbaar.

Blijvend goed rendement ondanks verlaging energiebelasting
De energiebelasting op gas wordt dit jaar hoger; die op elektriciteit lager. Deelnemers aan de postcoderoosprojecten krijgen energiebelasting terug. Een verlaging van de energiebelasting is dus negatief voor het rendement. De energiebelasting gaat van € 0,12654 naar € 0,11934 (incl btw). Een kleine verlaging waar een stijging van de waarde van duurzaam opgewekte stroom tegenover staat. We hebben onze berekeningen met deze nieuwe gegevens geactualiseerd en het resultaat staat nog steeds boven de 4%. Daarnaast is in het recente klimaatakkoord afgesproken dat de investeringszekerheid in postcoderegelingen gewaarborgd wordt.

Zonop…..gezocht
We zijn nog zoekende naar geschikte daken voor een collectieve zonne-installatie in Bergeijk en Reusel. Daken in andere dorpen zijn ook welkom.

Zonnepark Welschap
De 11040 zonnepanelen zijn geplaatst; een mooi plaatje. Nu nog de aansluiting op het net realiseren. Dat betekent vooral wachten tot wanneer Enexis tijd heeft. De opening is eind maart gepland. Er zijn weer panelen beschikbaar voor inwoners van Vessem, Wintelre, Knegsel, Oirschot en de Beerzen. Zie ook www.zonneparkwelschap.nl voor meer informatie. 

Energieloket in Oirschot
Door een verhuizing van de bibliotheek binnen De Enck waren we genoodzaakt om tijdelijk een ander onderkomen voor het EnergieLoket in Oirschot te zoeken. Dat hebben we gevonden in D’n Inloop aan De Vier Uitersten 17. Daar zijn we in 2019 voorlopig elke zaterdag van 10 tot 12 uur open.

 

Zonnepark Welschap in wording