‘Ik wilde van het gas af’

Aan het woord is beeldend kunstenaar Christ Goossens.  Zijn woning alleen is al een kunstwerk.

Zo’n drie jaar geleden begon hij na te denken over zijn nieuw te bouwen woning in Netersel. ‘Het was vanaf het begin duidelijk dat ik op een meer duurzame wijze in het leven wilde staan en dat het ontwerp van mijn nieuwe woning daar ook aan moest voldoen. De warme zuidkant van de woning moest open zijn naar de tuin met veel glas en de noordkant, oftewel de koude kant, meer gesloten. Verder wilde ik in het ontwerp vier blokken: wonen, atelier, slapen en logeren en moest de inhoud van de woning ongeveer 800 m³ zijn. Uiteindelijk is dat wel wat meer geworden, ik denk nu ongeveer 1000m³. Verder moest de woning levensbestendig zijn en flexibel in te delen. Eerst wilde ik een woning met een plat dak, maar van de gemeente moest er toch een schuin dak op.

Voor het energieplaatje heb ik een deskundige ingeschakeld, die berekende dat mijn jaarlijkse energiebehoefte ruim 6.000 kWh zou zijn. Voor de warmtevoorziening is er een laagtemperatuur brine warmtepomp geïnstalleerd in combinatie met vloerverwarming. Dat is een Nathan water-water warmtepomp. Die zorgt er voor dat ik ook in de zomer een heerlijk koel huis heb, omdat dan het relatief koude grondwater warmte aan de woning onttrekt. In de winter geeft de warmtepomp water af van 33 graden en dat geeft een gelijkmatige warmte in alle vertrekken.

Op het platte dak gedeelte van de woning zijn 24 zonnepanelen geplaatst met een piekvermogen van een kleine 7.000 W. Verder zijn de hoogste isolatienormen gerealiseerd in de vloer, de spouw en in het dak en is er overal HR++ glas. De ventilatie wordt geregeld door een centraal warmte-terug-win systeem.

In april 2018 is de woning opgeleverd en ik woon er met heel veel plezier. Het binnenklimaat is echt fantastisch. En dus geen gasaansluiting meer. Bijstoken met hout of elektrische radiatoren is niet nodig, er is trouwens ook geen schoorsteen. Vooralsnog is de schatting van mijn jaarlijkse energieverbuik met 4.000 kWh aanmerkelijk lager dan vooraf berekend, mede als gevolg van een wijziging in mijn privésituatie. Ik heb dus nog wat over voor een elektrische auto, want die moet er in de toekomst nog komen’.

In zijn prachtige atelier, aan de zuidkant, is Christ dagelijks bezig met waar hij goed in is: creatief bezig zijn met schilderen, beeldhouwen en fotograferen (www.christgoossens.nl).

Of toch niet helemaal, ‘want het hakken oftewel beeldhouwen in steen, doe ik achter in de tuin, want dat geeft zo’n rommel.’