Hoe om te gaan met de op hol geslagen energiemarkt

Stroom- en gasprijzen gaan door het dak. Zijn er mogelijkheden om de energierekening te drukken? Het is niet gemakkelijk, maar het kan zeker. Lees verder.

Wat is er toch gebeurd?
Er was al energieschaarste en door de oorlog is dat nog versterkt. We hebben nog niet genoeg zonne- en windstroom om dat op te vangen. Daarom zijn de gas- en stroomprijzen ontploft.

Wat nu te doen met uw energiecontract?
Zolang u nog een vast contract heeft zit u goed: uw tarieven zijn vast tot de einddatum. U hoeft niets te doen. Heeft u geen vast contract (meer), dan is het nieuws minder goed: u valt dan in het variabele tarief. Dat is veel hoger dan bij vaste contracten, maar helaas kunt u daar nu niet veel aan doen. De meeste energieleveranciers bieden tijdelijk geen vaste contracten aan. Houd de prijsontwikkelingen in de gaten via onafhankelijke vergelijkingssites, bijv. www.consumentenbond.nl/energie-vergelijken.

Wat doet de regering?
De energiebelasting op elektriciteit is op 1 januari met 7 cent per kWh verminderd. Daarnaast krijgt ieder gezin €266 extra teruggave energiebelasting. Per 1 juli wordt de BTW op aardgas, elektriciteit en stadsverwarming verlaagd naar 9%. De armste huishoudens krijgen bovendien via de gemeente nog een compensatie van €800.

Wat kunt u zelf nog doen?
Korter douchen, de thermostaat een graadje lager zetten. En is uw dak al goed geïsoleerd? Heeft u het enkelglas al vervangen? Zijn de spouwmuren geïsoleerd? Dat spaart allemaal gas. Heeft u nog gloei- of halogeenlampen, elektrische kacheltjes, een oude vloerverwarmingspomp, oude wasdroger of een oude (warme) mediabox bij uw TV? Kassa! Het besparen op stroom kan dan morgen al beginnen.

De EnergieGidsen van KempenEnergie helpen u graag verder! Loop op zaterdagmorgen gerust eens binnen bij één van onze EnergieLoketten of stel uw vraag via mail, energieloket@kempenenergie.nl