Hoe halveer je de energierekening?

‘Je kunt met geringe investeringen al veel doen om energiezuiniger te wonen’

BLADEL – Harry (68) en Kitty Seuntjens (67) wonen al ruim veertig jaar in hun tweekapper in Bladel. In de jaren zeventig vonden ze het al belangrijk om het klimaat in huis zo comfortabel mogelijk te maken. Tegenwoordig staat vooral de groene gedachte centraal. Door het huis energiezuiniger te maken, hebben ze de energierekening behoorlijk weten te reduceren.  

Het is 1977 en Harry en Kitty krijgen de kans om hun eigen huis te bouwen aan de P.G. Ballingslaan. De oliecrisis is net achter de rug, de autoloze zondagen en benzinebonnen liggen nog vers in het geheugen. “Met die crisis in onze gedachten wilden we ons huis zo comfortabel mogelijk maken. De spouw is destijds direct geïsoleerd, ook kozen we meteen voor thermopane glas over het hele huis. Dat was in die tijd niet gebruikelijk.”

In de jaren die volgen blijft Harry geïnteresseerd in het verbeteren van zijn huis en speelt ook de energietransitie een steeds belangrijkere rol. Vijftien jaar geleden buigt hij zich over zonnepanelen maar dan is de terugverdientijd nog zo’n twintig jaar. “Ik ben heel eerlijk, ik vind het ook belangrijk dat het rendabel is. Ondertussen is er veel veranderd, we hebben vijf jaar geleden zonnepanelen gelegd en die zijn inmiddels al terugverdiend.” Ook een zonneboiler maakt deel uit van het huis, daarmee wordt tussen maart en oktober 200 liter water opgewarmd met behulp van zonne-energie.

Harry stapt ook binnen bij het EnergieLoket van KempenEnergie, een onafhankelijke club met vrijwilligers die zich inzet voor het energieneutraal maken van De Kempen. Want de isolatie uit de jaren zeventig is aan vervanging toe. Hoe zit het met na-isoleren van een zolder en de spouwmuren? “Bij het EnergieLoket heb ik gezellig zitten buurten over welke mogelijkheden er zijn. Ze hebben me op weg geholpen om de juiste keuzes te maken om beter te isoleren. Inmiddels zijn de muren opnieuw geïsoleerd met speciale korrels. Het huis heeft zo een extra winterjas gekregen. Het effect is al meteen merkbaar, de temperatuur in huis zakt ‘s nachts maar een enkele graad.”

Ook het thermopane glas uit de jaren zeventig is vervangen door HR++ glas en met de vervanging van de oude cv-ketel (naar een HR-ketel met een groter rendement) valt het huis van de familie Seuntjens in de categorie ‘zeer laag energieverbruik’ en krijgt het energielabel A. “We zaten voorheen altijd boven de 3000 kuub verbruik, dat is nu gehalveerd. We zijn zo’n 1000 euro per jaar goedkoper uit. Dat is mooi meegenomen.” Heeft hij nog een tip voor de lezer die ook graag aan de slag wil met energieneutraal maken zijn z’n huis? “Je kunt met geringe investeringen al veel doen om energiezuiniger te wonen. En als je zelf een beetje handig bent, pakt het financieel nog positiever uit.”