Help, de gasprijs ontploft!

Het kan u niet ontgaan zijn, de kranten staan er vol van, het is heet nieuws op elk journaal: de energieprijzen gaan door het dak, we hebben een energiecrisis. Was vorig jaar energie door de coronacrisis nog extreem goedkoop, de laatste maanden is dat compleet omgeslagen. Veel gezinnen wachten met angst en beven af wat dat voor hun energiefactuur betekent. In deze blog geven we u tips en goede raad.

Wat is er toch gebeurd?

Vorig jaar was er gas genoeg en nu is er schaarste, hoe kan dat nou? Dat komt door een samenloop van omstandigheden. Allereerst natuurlijk het economisch herstel na de corona, wat de vraag naar gas in de industrie heeft aangewakkerd. Verder worden veel kolen- en kerncentrales buiten gebruik gesteld, die deels door stroom uit gas moeten worden vervangen. Deze kunnen niet meer gevoed worden met Groningen-gas, want de winning daarvan wordt immers gestopt. Rusland levert maar mondjesmaat gas, het is niet helemaal duidelijk waarom dat zo is. En dan hebben we nog een koud voorjaar gehad ook. Alles lijkt wel tegen te zitten, waardoor de prijs voor gas nu door het dak gaat. En die van stroom dus ook, omdat een aanzienlijk deel daarvan met gas wordt opgewekt. De verwachting is overigens wel, dat dit een tijdelijke zaak is, want in principe is er op de wereld nog volop aardgas beschikbaar.

Hoe zit het nu met de prijzen?

Momenteel (6 oktober) zijn de variabele prijzen nog de laagste. Voor gas moet u aan €0,80 – €0,90 denken, voor elektriciteit (enkeltarief) aan €0,24 – €0,26. Het duurst zijn nieuwe 1-jaar-vast-contracten, daar begint gas vanaf €1,15 en elektriciteit vanaf €0,29. Nieuwe meerjaars-contracten zitten daar tussenin.

Wat nu te doen met uw energiecontract?

Het is belangrijk om nu geen overhaaste beslissingen te nemen, angst is geen goede raadgever. Check daarom eerst wat voor contract u nu heeft, welke tarieven u betaalt en hoe lang het contract nog loopt.

  • U heeft nog een lopend contract (vast tarief)
    Dan hoeft u niets te doen. Wacht gewoon af, desnoods tot de laatste maand, want uw prijzen zijn vast. Er zijn leveranciers die u al maanden van tevoren een verlengingsaanbod doen, maar onder de huidige omstandigheden is het beter om daar nog even niet op in te gaan.
  • Uw contract loopt binnenkort af
    Momenteel is het dan het voordeligst om het contract te laten aflopen en daarmee automatisch naar het (nu nog meest gunstige) variabele tarief te gaan. De meeste leveranciers zullen dat tarief op 1 januari aanpassen (verhogen). Check dan opnieuw wat het meest gunstig is. U kunt dan alsnog weer een nieuw vast contract afsluiten. Wilt u per se de zekerheid van een vast tarief, sluit dan in de laatste maand een nieuw contract af.
  • U heeft geen contract (variabele tarieven)
    Dan is het momenteel het voordeligst om dat even zo te laten. De meeste leveranciers zullen dat tarief op 1 januari aanpassen (verhogen). Check dan opnieuw wat het meest gunstig is. U kunt dan alsnog eventueel een nieuw vast contract afsluiten. Of even wachten. Vermoedelijk gaan de prijzen na de winter weer wel omlaag.

Controleer regelmatig op onafhankelijke vergelijkingssites, zoals https://www.consumentenbond.nl/energie-vergelijken, hoe de prijzen zich ontwikkelen voor uw situatie. Deze sites houden ook rekening met vaste kosten en welkomstbonussen.

Zorg voor een juist voorschotbedrag

Bedenk verder dat een energieleverancier geen spaarbank is en failliet kan gaan. Is uw voorschotbedrag nu te hoog? Dan bent u in die situatie het teveel betaalde kwijt! Pas daarom uw voorschot aan aan uw werkelijke verbruik.

Andere maatregelen zijn nog belangrijker

We hebben het nu uitgebreid over tarieven gehad, maar veel effectiever is het natuurlijk om uw verbruik terug te dringen. Is uw dak al optimaal geïsoleerd, heeft u al spouwmuurisolatie, HR++glas? Heeft u de oude tweede koelkast al vervangen, de oude wasdroger en de oude vloerverwarmingspomp? Heeft u al zonnepanelen? Als u niet al deze vragen met “ja” kunt beantwoorden zijn er nog mogelijkheden om uw verbruik terug te dringen. En dat scheelt pas echt, jaar na jaar! Natuurlijk moet uw huurbaas wel meewerken indien u in een huurhuis woont.

Gezinnen die al energieneutraal zijn, lachen nu natuurlijk in hun vuistje, want die hebben geen energiekosten, en dat verandert ook niet als de prijzen stijgen. Spreekt u dat wel aan? De EnergieGidsen van KempenEnergie helpen u graag daarbij. Loop hiervoor, of voor andere vragen, gerust eens op zaterdagmorgen binnen bij één van onze EnergieLoketten, of stel uw vraag via mail, energieloket@kempenenergie.nl .