Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en betaalbaar. De afgelopen 5 jaar zijn ze zo’n 25 procent goedkoper geworden. In de zomer werken ze op volle toeren, maar ook bij bewolkt weer en in de winter wekken ze stroom op. Zonnepanelen kunnen op een duurzame manier een groot deel van uw stroom leveren.

Er zijn grofweg drie verschillende types zonnepanelen:

  • Polykristallijne zonnepanelen, die meestal een blauwe kleur hebben. Dit zijn de traditionele zonnepanelen, bekend van hun aluminium omlijsting. Voorheen waren deze zonnepanelen goedkoper dan monokristallijne panelen, maar doordat het rendement van de polykristallijne zonnepanelen de laatste jaren stijgt, wordt het prijsverschil steeds kleiner.
  • Monokristallijne zonnepanelen, die meestal een zwarte kleur hebben. Monokristallijne zonnepanelen hebben doorgaans een iets hoger vermogen dan polykristallijne zonnepanelen en waren daardoor voorheen duurder, maar inmiddels kunnen ze goed concurreren met hun polykristallijne tegenhangers.
  • Dunne film zonnepanelen, die egaal zwart zijn. Deze zonnepanelen hebben een relatief laag vermogen, en hebben daardoor een relatief lage prijs per stuk.

Zonnepanelen met een hoger vermogen hebben een hogere opbrengst (ze leveren meer stroom op) en hebben daardoor vanzelfsprekend een hogere prijs dan zonnepanelen met een lager vermogen.

De prijs voor een complete zonnestroominstallatie bestaat niet alleen uit de prijs van zonnepanelen. Een volledig zonnestroomsysteem bestaat namelijk uit meerdere componenten, waaronder de omvormer, bekabeling en de constructie om de zonnepanelen op het dak te plaatsen. Daarnaast mogen natuurlijk ook de kosten voor de installatie zelf niet vergeten worden. Al deze componenten samen bepalen de totale prijs van zonnepanelen.

KempenEnergie werkt samen met een aantal duurzame partners, die zonnepanelen kunnen installeren. De werkzaamheden omvatten:

  • Montage van de panelen op het dak
  • Plaatsen van de omvormer, zo mogelijk in de meterkast
  • Leggen van bekabeling en aansluiten panelen op omvormer en omvormer op meterkast
  • Eventueel aanpassen van de meterkast
  • Inwerking stellen van de installatie en prestatieborging gedurende minimaal twee jaar
  • Instructie aan de bewoners

Behalve zelf investeren in zonnepanelen is het ook mogelijk om zonnepanelen te huren.  Je betaalt dan een vast (huur-)bedrag per maand en na de installatie profiteer je meteen van op jouw dak opgewekte stroom en dus van een lagere energierekening. Er zitten echter vaak een aantal addertjes onder het gras, die je mee moeten nemen in je afweging om te huren of om zelf te investeren. Deze hebben te maken met verhuizen en de vaak slechte (financiële)voorwaarden van huren.  Je kunt natuurlijk ook geld lenen om zonnepanelen op je dak te laten leggen en dat is vaak nog goedkoper dan huren. Zelf investeren is financieel gezien de beste optie.  Meer uitgebreide informatie hierover is te vinden bij de Consumentenbond:
Zonnepanelen huren | Consumentenbond

Zonnepanelen Reinigen: