Water water warmtepomp

INSTALLEREN WARMTEPOMP (BRINE WATER)

Met een brine/water warmtepomp wordt een warmtepomp bedoeld die als medium water/glycol heeft en als afgifte water voor de CV-zijde.  Brine =  water + antivries toevoeging

Van origine wordt met een brine/water-warmtepomp een warmtepomp bedoeld die is aangesloten op een gesloten bron en het oppervlaktewater gebruikt als bron.

Voor het aanbrengen van een bron in de bodem is sinds 2015 een vergunningsplicht bij de gemeente. Dit geldt zowel voor een verticale als horizontale bron.  Een warmtepompinstallatie welke gebruik maakt van bodemenergie mag alleen door een gecertificeerd / erkend bedrijf (BRL) worden aangebracht.

De temperatuur van de bron fluctueert weinig, aan het begin van het seizoen zal deze boven de 10 graden zijn en aan het eind van de winter ca. 4 graden (Als er genoeg meters bron zijn gemaakt).

Omdat het stookseizoen in de winter valt is het rendement van de warmtepomp in de winter beter dan bij een lucht/water warmtepomp, immers hoe kleiner het verschil in temperatuur tussen bron en doel hoe hoger het rendement kan zijn.

In de zomer kun je eenvoudig, zonder veel energie verbruik, passief koelen met een bodem-warmtepomp. Het water uit de bron wordt door een platenwisselaar geleid, en aan de andere kant door de platenwisselaar loopt uw vloerverwarmingssysteem. Door water van ca. 18° C in de vloer rond te pompen koelt de woning.  Als je in de zomer de woning passief aan het koelen bent met het koudere bodem water, dan ben je ook meteen warmte van je woning in de bron aan het brengen. Hierdoor regenereert de bron meteen ook beter zodat aan het eind van de zomer de brontemperatuur weer geschikt is om de winter in te gaan.

Een ander voordeel is geluid en het feit dat je buiten niets ziet van de warmtepomp installatie. Er staat buiten geen ‘airco achtig’ toestel opgesteld met een ventilator die geluid maakt.  De warmtepomp binnen is in de loop der jaren sterk verbeterd en is tegenwoordig nauwelijks hoorbaar door de goede isolatie om de compressor-box.

Onderstaande bedrijven leveren dit EnergieServiceProduct en zijn duurzame partner van KempenEnergie.