Led verlichting

Ledlampen zijn 85% zuiniger dan gloeilampen en 75% zuiniger dan halogeenlampen. Een voordeel van de ledlamp is dat deze geen opstarttijd nodig heeft, waar een spaarlamp meestal even nodig heeft om op volle kracht te branden. Bovendien zijn veel ledlampen dimbaar, wat voor spaarlampen in de meeste gevallen niet geldt. Tenslotte zijn ledlampen ook beter bestand tegen winterse kou. Daarom kunnen ledlampen beter in de tuin gebruikt worden dan spaarlampen. Op deze manier is het mogelijk om ook energie te besparen in de tuin.

Ledlampen zijn vooralsnog duurder dan gloei- en spaarlampen. Ten opzichte van gloeilampen wordt deze grotere investering echter per definitie terugverdiend. Een gemiddelde gloeilamp heeft een levensduur van ongeveer 1000 branduren. Een ledlamp kan soms wel 50000 branduren meegaan, hoewel dit ook sterk afhangt van de schakelaar van de lamp.

Spaarlampen zijn goedkoper dan ledlampen, ledlampen zijn echter aanzienlijk zuiniger en gaan veel langer mee. Een spaarlamp gaat gemiddeld zo’n 10000 branduren mee, hoewel ook hier de schakelaar een grote invloed heeft op de levensduur. De verwachting is echter dat ledlampen in de toekomst nog zuiniger worden en bovendien nog langer meegaan. Bovendien gaat ook de prijs nog dalen wanneer efficiëntere productiemethoden zijn ontwikkeld.

Door energiebewust te leven, gebruik te maken van energie aanbiedingen bij groene leveranciers en ledlampen te nemen, kan er jaarlijks erg veel geld bespaard worden.

Onderstaande bedrijven leveren dit EnergieServiceProduct en zijn duurzame partner van KempenEnergie.