Laadpalen*
Stiller, schoner en klimaatbewust rijden: dat kan met een elektrische of plugin hybride auto. De CO2-uitstoot van een stekkerauto is over zijn hele leven gemiddeld 40 procent lager dan die van een benzine auto.
Een elektrische auto heeft een accu (batterij) die je moet opladen. Dat doe je aan een laadpaal thuis of op straat. Bij de meeste laadpalen laad je in vijf uur voor zo’n 100 tot 300 kilometer bereik op. Echt snél laden kan langs de openbare weg bij een snellaadpunt: daarmee is de accu in 40 minuten van 10 procent tot 80 procent vol. Bij publieke laadpalen kan de prijs erg verschillen. Gemiddeld betaal je 41 cent per kWh bij een publieke laadpaal. Bij een snellader is dat gemiddeld 60 cent per kWh. De prijs wordt bepaald door de prijs per kilowattuur (kWh) en door de prijs van de laadpas-aanbieder.
Thuis opladen is het goedkoopst: je betaalt de ‘gewone’ stroomprijs, zo’n 23 cent per kilowattuur. Wel moet je eerst een laadpaal kopen voor thuis. Dat kost éénmalig zo’n 1.500 tot 2.000 euro. Als je oplaadt met stroom van je eigen zonnepanelen, dan is de stroom gratis.
Er is geen landelijke subsidie voor mensen die thuis een laadpaal willen. Er zijn wel een paar gemeentes die subsidie geven voor een laadpaal thuis. Soms stelt de gemeente als voorwaarde dat ook anderen de laadpaal kunnen gebruiken: de laadpaal moet dan openbaar toegankelijk zijn. Informeer bij jouw gemeente wat er mogelijk is. Op laadpaalnodig.nl staat een link naar jouw gemeente waar je de laadpaal kunt aanvragen.
De werkzaamheden bij het plaatsen van een eigen laadpaal omvatten:
- In overleg met de klant uitgangspunten bepalen:
- welke auto en hoe snel moet deze geladen kunnen worden
- welke capaciteit er voor de laadpaal nodig is en hoe deze gebruikt gaat worden
- waar moet de laadpaal gemonteerd worden (ivm abonnementen, vrije toegang, pasjes, verrekening etc)
- Beoordeling of de E-aansluiting en infrastructuur voldoet aan de voorschriften en aan de eisen voor de gekozen laadpaal
- Indien nodig aanpassing door bijplaatsing extra groep of krachtstroom
- Installatie en aansluiting van de laadpaal
Onderstaande bedrijven leveren dit EnergieServiceProduct en zijn duurzame partner van KempenEnergie.
Bergeijk
Turnhout België
Eersel
Valkenswaard