Blog

Eerste ervaringen met Autodelen in Eersel

Lonneke Lepelaars uit de Steenstraat in Eersel gebruikt sinds half mei de elektrische deelauto van Kempenenergie. ,,Het bevalt goed maar het zijn wel de gunstigste maanden om het te proberen.”

,,Mijn auto – een Audi A3 uit 2010 – ging stuk. Ik bracht ‘m naar de garage om ‘m te laten maken. Bleek dat de distributieriem moest worden vervangen, en er was ook iets met de kleppen. De kosten zouden meer dan 1500 euro worden. Dus toen dacht ik: wat nu?” Ze had in de Hint gelezen van de deelauto. Die staat dichtbij haar huis. ,,Ik ben eens gaan rekenen wat ik per maand kwijt ben aan die Audi, en de conclusie was dat ik daar makkelijk de deelauto van kan rijden. Zodoende ben ik ermee begonnen. Het bevalt echt heel goed.”

Lepelaars maakt niet zoveel gebruik van een auto: in dit jaargetijde zo’n drie keer per maand. Haar werk is met de auto tien minuten rijden en met de fiets een kwartier. Ze heeft haar sociaal netwerk in Eersel en haar ouders, die nog wel een auto hebben, wonen dichtbij. ,,Hun auto staat vaak stil dus die heb ik eventueel achter de hand.” Ze bezoekt wel eens vrienden die wat verder weg wonen, maakt een uitstapje in het weekend, of rijdt er bijvoorbeeld mee naar de Decathlon. Zware boodschappen laat ze bezorgen.

Bewuster

,,Ik heb het 50 euro in de maand abonnement. Tot nu toe zit ik ruim onder het bedrag wat ik anders per maand voor mijn auto zou hebben betaald. Je bent gewoon bewuster met je autogebruik bezig, en dat is natuurlijk een mooie gedachte, ook qua bewegen.” Ze moet wel iets bewuster plannen. ,,Normaal loop je je deur uit en pak je je auto.”

Lepelaars heeft nog niet één keer gehad dat de deelauto er niet was als ze een reservering maakte, zelfs al was het op het laatste moment. Reserveren, de auto openen met de app, in Eersel weer opladen – dat werkt volgens haar fantastisch. ,,De auto rijdt heerlijk. Als ik nu de auto van mijn vader meeneem moet ik echt weer wennen.”

Zeker voor een tweede auto ideaal

,,Maar….nu is het super goed weer, het zijn wel de gunstigste maanden om het te proberen. Ik weet niet hoe het in de winter gaat. Want ’s ochtends om 7 uur is het dan nog donker en koud, en ik ken mezelf. Dan is het toch wel makkelijk als je een auto hebt.” Ze overweegt om dan te gaan carpoolen met collega’s die in de buurt wonen, wat vaker de auto van haar ouders te gebruiken of toch weer een auto te kopen.

,,Ik vind het zonde dat de deelauto acht uur stil zou staan bij mij op het werk. Iemand anders zou ‘m van daaraf weer moeten kunnen gebruiken. Voor een tweede auto kan ik me voorstellen dat dit super ideaal is. Zeker nu de kosten zoveel stijgen. Ik denk dat voor veel gezinnen twee auto’s toch wel duur wordt.”

Lepelaars heeft de deelauto ook gereserveerd voor de vakantie. Ze gaat een week naar Noord Holland. ,,Ik ben benieuwd. Ik heb nog niet bekeken waar ik kan laden, maar in Nederland zijn inmiddels zoveel oplaadpalen. Daar ben ik niet bang voor.”

Ook benieuwd of een elektrische deelauto iets voor jou is? Kijk hier voor meer informatie en om je aan te melden.