Blog

,,Die deelauto zou voor veel mensen een slimme keuze zijn.”

Pam Dupont (58) maakt gebruik van de elektrische deelauto in Oirschot. Ze vertelt het aan steeds meer dorpsgenoten, want ze is bang dat als niet meer mensen ermee gaan rijden, haar alternatief voor een tweede auto verdwijnt.

,,Ik las in Oirschots Nieuwsblad over dit initiatief van KempenEnergie en meldde me aan om op de hoogte gehouden te worden. Toen de elektrische deelauto’s in april dit jaar ook echt kwamen ben ik meteen lid geworden,” vertelt Dupont.

,,Op zich rijd ik er niet eens zoveel mee. Toevallig de afgelopen week drie dagen omdat ik naar een cursus ging, die met openbaar vervoer vrij lastig te bereiken is. Maar meestal gebruik ik ‘m om sociale dingen te doen.”

In het hoofd komen zitten

De afgelopen vier jaar doen ze bij haar thuis met één auto. De deelauto voor af en toe is dan een uitkomst. Een fijne manier van vervoer, én veel goedkoper dan een tweede auto die het gros van de tijd stil staat.

Dupont vindt dat er in het dorp meer promotie voor de deelauto’s moet komen. Ze vallen niet zo op en mensen zijn zich niet bewust van het gemak. ,,Die auto’s staan een beetje anoniem op de parkeerplaats tegenover het zorgcentrum. Dat is op zich een goede locatie: voor veel mensen in Oirschot makkelijk op de fiets of te voet te bereiken. Het moet in het hoofd komen te zitten: daar kan ik slim gebruik van maken.”

De instructies voor het abonnement, het rijden en het opladen vond Dupont helder. Al kan ze zich voorstellen dat sommige mensen een korte persoonlijk instructie wel fijn vinden. Ze is altijd bereid om daarbij te helpen. ,,De eerste keer is even wennen maar dat is met elke nieuwe auto. En je kan gewoon de helpdesk bellen.”

Prijstechnisch interessant

,,Dat de auto elektrisch is, vind ik belangrijk. En hij rijdt echt fijn, vooral met die cruise control die vanzelf zijn snelheid aanpast aan de auto voor je. Ik vond het in het begin wel een beetje spannend of anderen vóór mij de auto opgeladen hadden, maar dat gaat tot nu toe altijd goed. Het nadeel dat je er naar toe moet en een beetje moet plannen, weegt niet op tegen de voordelen. Ook al maak je er een tijd iets minder gebruik van, het is prijstechnisch nog steeds interessant.”