Blog:
Een P1 meter helpt bij het verlagen van je energieverbruik

deel 1

Met de stijgende energieprijzen, gaan steeds meer mensen nadenken over energiebesparing. Waarom heb ik zo’n hoog gasverbruik? Welk apparaat slurpt zoveel energie? Hoeveel energie verbruikt mijn elektrische fiets? Wanneer is de accu van mijn elektrische fiets opgeladen? Een antwoord op deze vragen kan je zelf vinden, door een P1 meter aan te schaffen.

Wat is eigenlijk een P1 meter?

Een P1 meter is een apparaatje dat je op de slimme meter aansluit. Het apparaatje meet per kwartier of per minuut, afhankelijk van je slimme meter, het elektriciteit- en gasverbruik. De resultaten zijn grafisch te zien op je mobiel, laptop of pc via een gratis app. De aansluiting op je slimme meter heet de P1 poort, in die poort past het “telefoon” stekkertje van de P1 meter. E zijn meerdere P1 meters in de handel, waaronder de Earn-E en de Homewizard, in deze Blog hebben we het over de Homewizard.

Je kunt met de P1 meter  precies zien wanneer je veel stroom en/of gas verbruikt. Je kunt dagen, weken en maanden terugkijken, zodat je het verbruik in een andere periode kunt vergelijken met je huidige verbruik. De kosten van het apparaatje vallen mee, ongeveer €30,-. Het kan zijn dat je misschien je nog een USB voedingskabeltje nodig hebt, maar veel huishoudens hebben die meestal nog wel liggen.

Het kan zijn dat je P1 poort bezet is, omdat bijvoorbeeld een laadpaal al aangesloten is op de P1 meter. Niets aan de hand, met een P1 splitter los je dit op. Hiermee kan je drie P1 apparaten aansluiten en heb je dus nog ruimte vrij voor toekomstige ontwikkelingen.

Energy socket, de tussenstekker

Nog een interessante aanvulling; de energy socket. Met deze tussenstekker kan je het energieverbruik meten van apparaten, die op een stopcontact zijn aangesloten. Zo kan je op je mobiel zien hoeveel energie bijvoorbeeld het laden van je elektrische fiets kost, en wanneer de accu vol is. De Energy socket werkt “bidirectioneel”, dat wil zeggen dat ook de energie van zonnepanelen, die aangesloten zijn op een stopcontact, dat bestaat nog, gemeten wordt.

Ben je technisch geïnteresseerd: je kunt voor ongeveer €1,- per maand een abonnement afsluiten, je hebt dan meer opties, je kunt dan bijvoorbeeld per fase kijken hoeveel energie je opwekt en verbruikt. Heel handig, maar ook wel confronterend om te zien dat de fase verdeling van al je apparatuur en zonnepanelen totaal verkeerd is.

In het volgende artikel gaat Joep van der Linden, EnergieMonitoringsGids, meer in detail in op deze P1 meter, de energysocket en een paar extra opties.

Ter indicatie nog een aantal prijzen:

  • Homewizard P1 meter: 30 Euro
  • Homewizard energy socket (tussenstekker): 24 resp 34 Euro
  • Homewizard P1 splitter: 28 Euro.