Blog

Dynamische energiecontacten – wijs of niet

De wereld van energiecontracten is ingewikkeld geworden. Vroeger had je een vast contract of een variabel contract. Maar nu is er een variant bijgekomen, het dynamische contract. Het wint snel aan populariteit, omdat het veel goedkoper zou zijn. Hoe steekt deze vork precies in de steel? Is het wijs of niet wijs om ermee in zee te gaan? In deze blog gaan we er nader op in.

Vroeger…

Vroeger was de wereld overzichtelijk. Je had een vast energiecontract, waarbij de prijzen (exclusief belastingen) voor een jaar, of langer, tot wel vijf jaar, vast stonden. En je had variabele contracten, waarbij die prijzen elk half jaar konden veranderen. Energieleveranciers probeerden mensen te verleiden tot een vast contract, met welkomstbonussen en andere cadeautjes. Mensen die hun vast contract lieten verlopen kregen automatisch een variabel contract, ze werden “slaper” en waren dan meestal wat duurder uit.

Toen kwam de energiecrisis….

En toen vloog de gasprijs omhoog en daarmee ook de stroomprijs. Mensen met een vast energiecontract merken daar niks van, die hebben immers een vaste prijs tot het einde van hun contract. Maar mensen met een variabel contract worden geconfronteerd met enorme prijsstijgingen. Die prijzen veranderen dan ook nog eens vaker, in plaats van elk half jaar, al elk kwartaal of zelfs elke maand. En de energiebedrijven sluiten geen nieuwe vaste contracten meer af.

Hoe komen die energieprijzen tot stand?

Als een energiebedrijf een vaste prijs voor een bepaalde tijd met je afspreekt, dan moet dat bedrijf op zijn beurt die stroom vooruit inkopen. Anders lopen ze het risico dat hun inkoopprijs tussentijds verandert en daarmee loopt hun marge risico. Dat vooruit inkopen kost ze extra geld, risicopremie. Het is als een hypotheek. Je kunt de rente variabel laten, maar ook, tegen een wat hogere rente, vastzetten voor een bepaalde looptijd. Dit verhaal geldt ook voor variabele contracten, omdat daarbij nog steeds een vaste prijs wordt afgegeven (voor een maand, kwartaal, half jaar). Voor ons als consument is het dus duurder, maar ook veiliger, want je weet voor een bepaalde periode precies waar je aan toe bent.

Dynamische contracten

De dynamische contracten die nu worden aangeboden zijn gebaseerd op dagprijzen (voor gas) of zelfs uurprijzen (voor stroom) op de beurs. Net als een hypotheek met variabele rente. De prijzen zijn gemiddeld lager dan de prijzen voor een vaste looptijd. Maar ze kunnen wel geweldig op en neer gaan. De gasprijs heeft het laatste halfjaar  €3,90 per m3 aangetikt (inclusief belastingen), maar is nu in januari weer naar ca. €1,35 gedaald. Tot 2021 was dat overigens slechts circa €0,75. De uurprijzen voor stroom varieerden nog sterker: van €0,05 tot €1,10 (inclusief belastingen).

Is zo’n dynamisch contract dus aantrekkelijk? Ja, mits…

Met een dynamisch contract kun je dus geld besparen. Maar er zijn wel een paar belangrijke zaken om rekening mee te houden:

  • Zorg voor een flinke financiële buffer, omdat dynamische prijzen bij tijden dus ook geweldig hoog kunnen zijn (net als de rente van een variabele hypotheek).
  • Houd er rekening mee dat de aanbieders niet met jaarfacturen en gelijke maandelijkse voorschotten werken. Zij rekenen elke maand over het echte verbruik af, zodat je in de wintermaanden (veel) meer betaalt dan in de zomermaanden.
  • De stroomprijs varieert, soms sterk, per uur. Gebruik daarom energieslurpende apparaten (wasmachine, droger, afwasmachine, boiler, elektrische auto) in de goedkope uren. De aanbieders hebben websites waar je elke dag de stroomprijs per uur kunt aflezen.
  • Als je eigen zonnepanelen hebt, probeer dan je zelf opgewekte stroom zoveel mogelijk direct zelf te gebruiken in plaats van terug te leveren.

Tot slot

Een dynamisch energiecontract kan dus aantrekkelijk zijn. Maar wees je bewust van de risico’s. Mocht je er meer over willen weten, mail je vraag dan naar energieloket@kempenenergie.nl.

Afbeelding: screenshot ANWB site