Dakisolatie: een gesubsidieerde aanrader

Bij isolatie denken de meeste mensen eerst aan spouwmuurisolatie of dubbelglas. Maar de meeste aandacht zou eigenlijk naar dakisolatie moeten gaan, want daar is het meest te winnen. Zelfs als er boven geen verwarming aanstaat. Lees er in deze blog meer over. En ook over de subsidiemogelijkheden ervoor.

We zijn in Nederland al een heel eind op weg met het verbeteren van de isolatie van bestaande woningen. Oude woningen zonder spouwmuurisolatie worden in grote getale nageïsoleerd. Enkelglas en oud dubbelglas wordt vervangen door HR++ glas of zelfs door nieuwe kozijnen met tripleglas. Dit scheelt aanzienlijk in het gasverbruik. Bovendien wordt het huis veel comfortabeler, omdat er geen tocht door koudeval meer optreedt. Deze maatregelen zijn meestal ook eenvoudig te realiseren. Een gespecialiseerde firma is er vaak binnen een dag mee klaar, zonder dat het binnen overlast geeft.

Dakisolatie: warm in de winter, koel in de zomer

Aan dakisolatie wordt veel minder gedacht, terwijl daar meer te verdienen is. Het dakvlak is meestal groter dan de muren. Veel mensen denken dat dakisolatie niet belangrijk is als je op de bovenverdiepingen de verwarming niet aan hebt, maar dat is een misvatting. De warmte in huis stijgt namelijk van de benedenverdieping op naar boven, zodat er desondanks veel warmte door het dak verloren gaat. Een ander probleem met slechte dakisolatie is dat het daardoor in de zomer boven heel heet kan worden. Goede dakisolatie houdt in de zomer die warmte buiten, zodat het veel aangenamer wordt.

Verschillende mogelijkheden voor dakisolatie

Tot diep in de jaren ’80 was de isolatie die in het dak werd toegepast verwaarloosbaar, vaak maar een paar centimeter. In de praktijk kan dat aanzienlijk verbeterd worden. Ben je bij spouwmuurisolatie nog gebonden aan de breedte van de spouw (5 tot 7 cm), bij dakisolatie geldt die beperking niet. Hoe dikker de isolatie hoe beter. De binnenkant van een schuin dak heeft veelal de beste mogelijkheden om na te isoleren. Het is natuurlijk best veel werk, met de nodige rommel, maar misschien was je toch al van plan om de plafonds te moderniseren en die oude schrootjes er uit te doen. Dan sla je twee vliegen in één klap. De ruimte tussen de gordingen, meestal 17 cm, kan helemaal worden opgevuld met isolatie. Daarna kan de isolatie worden afgewerkt met bijv. gipsplaat. Er bestaan ook isolatieplaten met een mooie afwerklaag aan de binnenkant. Die zijn wat duurder, maar dan ben je wel in een keer klaar. Let wel op dat er een dampdichte laag aan de binnenkant van de isolatie moet zitten. Anders kan er vocht tegen het bestaande dakbeschot gaan condenseren, waardoor dit kan gaan rotten, of er vocht gaat teruglopen.

Mocht het lastig zijn om aan de binnenkant te isoleren, bijvoorbeeld omdat het plafond al mooi is afgewerkt of vanwege de onvermijdelijke overlast, dan kan overwogen worden om aan de buitenkant extra isolatie toe te voegen. Houd er dan rekening mee dat de dakranden en loodslabben moeten worden aangepast. Ook platte daken worden meestal aan de buitenzijde nageïsoleerd.

De gasrekening zal er in elk geval een heel stuk door dalen. En in de zomer zal het boven een stuk aangenamer zijn, omdat de isolatie de warmte dan buiten houdt.

Subsidiemogelijkheden

Mits je voldoende zwaar isoleert en dit laat uitvoeren door een bedrijf, kun je in aanmerking komen voor subsidie. De regeling heet ISDE en is te vinden bij RVO.nl (zoekwoord: ISDE). De beschikbare subsidie bedraagt €20 per m2. Voor een gemiddelde woning, met 75 m2 dakvlak, komt dit dus neer op €1500. Let er wel op dat ISDE-subsidie alleen verstrekt wordt indien je twee maatregelen neemt. Kies je voor dakisolatie, dan moet u daarna nog minimaal één andere maatregel nemen. Dat kan een ander type isolatiemaatregel zijn (spouwmuur, glas, vloer) of de installatie van een warmtepomp of zonneboiler.

Inwoners van de gemeenten Bergeijk en Bladel kunnen hierbovenop nog een extra gemeentelijke subsidie verkrijgen, tot €750 per maatregel.

Een spaarrekening brengt veel minder op

Dakisolatie is een zeer rendabele investering. Milieucentraal (www.milieucentraal.nl) heeft berekend dat die vergelijkbaar is met een spaarrekening met 8% rente. En het huis wordt er natuurlijk beter en comfortabeler door. En het milieu is ermee gebaat omdat het de CO2-uitstoot terugbrengt. Win-win-win dus.

Heb je hier nog vragen over, loop dan gerust eens vrijblijvend binnen bij een van onze EnergieLoketten, die elke zaterdag (buiten de zomervakantie) geopend zijn van 10 tot 12 uur. En op onze website kun je bedrijven vinden die dit voor je kunnen uitvoeren. Ga daarvoor naar www.kempenenergie.nl/esp/esp-dak/