Op steeds meer huizen verschijnen zonnepanelen. Dat is mooi, want daarmee maken we steeds meer fossiele brandstoffen overbodig en dat is goed voor de opwarming van de aarde. Maar als ze er eenmaal liggen, hoeven we er dan niet meer naar om te kijken?

In principe is een zonnestroominstallatie onderhoudsvrij. Er zitten geen bewegende delen aan, in tegenstelling tot windmolens en CV-ketels. Maar, zoals we de afgelopen weken met al dat mooie, zonnige, weer gezien hebben; er kan wel stof op komen. Dat drukt toch de opbrengst? Dat klopt, maar in Nederland valt dat wel mee. Omdat de meeste zonnepanelen een water- en vuilafstotende laag hebben, regent het vuil er met een flinke regenbui wel weer af. Het verschil tussen niet schoonmaken en wel schoonmaken scheelt normaal gesproken slechts 2 tot 3% rendement. Dat betekent dat het niet loont om een professioneel bedrijf te vragen om regelmatig de panelen schoon te komen maken, dat betaalt zich niet terug.

Toch is het goed om de panelen regelmatig te (laten) inspecteren. Bij mij wil er wel eens een rank van de druif op onze pergola naar het platte dak groeien en voor de zonnepanelen gaan hangen. En dat scheelt echt veel opbrengst! Ook grote vogelpoepvlekken, te groot om door een regenbui weggespoeld te worden, kunnen maar beter verwijderd worden.

Een wel bijzondere vervuiling ontdekte onlangs één van onze leden. Er groeiden korstmossen op een paar van zijn panelen. Hoewel dat een mooi natuurverschijnsel is, zien we het liever niet op onze panelen. Ze drukken de opbrengst en ze laten zich ook niet wegspoelen door een regenbui. Gelukkig komt dit verschijnsel niet vaak voor. In dit geval lag het aan de steile hellingshoek van de zonnepanelen. Zelf op het dak klimmen was geen optie. Een bedrijf dat zonnepanelen legt heeft met behulp van een nokladder en een soort ijskrabber (zo een die je in de winter bij je auto gebruikt) de korstmossen verwijderd zonder de zonnepanelen te beschadigen.

De moraal van het verhaal? Het is goed om toch regelmatig de zonnepanelen te inspecteren. En mocht actie nodig zijn en u wilt of kunt niet zelf veilig (!) het dak op, kijk dan op onze website www.kempenenergie.nl/esp. Bij de EnergieServiceProducten vind je bedrijven die je verder kunnen helpen.

En natuurlijk kun je, tot de EnergieLoketten op zaterdagochtend weer open gaan, je vragen stellen via info@kempenenergie.nl.