Bij het EnergieLoket komen regelmatig vragen binnen over warmtepompen. Zo ook van iemand die een jaar geleden een luchtwarmtepomp had laten installeren. Door zijn nieuwe installatie, was zijn gasverbruik met 350 m3 per jaar gedaald. Doordat een warmtepomp op stroom werkt, was als gevolg daarvan zijn elektriciteitsverbruik 800 kWh hoger geworden. De man wilde nu weten of dit nu het resultaat was, dat hij mocht verwachten?

Samen maakten we de rekensom. De 350 m3 gas maakt warmte. Om dezelfde hoeveelheid warmte te maken met elektriciteit is ongeveer 3500 kWh nodig. De luchtwarmtepomp produceert die warmte met 800kWh. Het rendement van de warmtepomp is dus 438%. Bij een warmtepomp wordt het rendement uitgedrukt in een Coëfficiënt Of Performance (COP), in dit geval dus een COP van 4,38.

Dat is zonder meer een goed resultaat en wat betekent het financieel? Voor 350 m3 gas betalen we ongeveer €227,50. Voor 800kWh vraagt je energieleverancier €176,00. Het financiële voordeel per jaar is dus €51,50. Dat is mooi, maar onvoldoende om de investering op korte termijn terug te verdienen.

Besparen op gas betekent ook minder CO2-emissie. Voor 350 m3 gas komt dit overeen met 630 kg CO2. Bij 800 kWh elektriciteit uit een gascentrale hoort 317 kg CO2-emissie. Bij groene stroom, bijvoorbeeld van je eigen zonnepanelen, is deze natuurlijk nul. De grote winst zit dus vooral in het milieuvoordeel, vooral wanneer je de warmtepomp laat draaien op groene energie. In de energietransitie, die wereldwijd is ingezet, gaat het om de reductie van die CO2-emissie.

We krijgen ook vragen over wat een goede warmtepomp is. Bij het beantwoorden stellen we eerst vaak een wedervraag: is het huis wel geschikt voor een warmtepomp? Een woning helemaal verwarmen met een warmtepomp stelt hoge eisen aan de isolatie van de woning en het warmteafgiftesysteem. Vaak is een warmtepomp op dit moment een brug te ver. Een hybride oplossing met een luchtwarmtepomp naast een cv-ketel kan echter wel in veel situaties worden toegepast. Een hybride oplossing kan dus een goede tussenstap zijn naar een energiezuinige woning.

Heb je ook vragen over warmtepompen, stuur ze dan naar het digitale EnergieLoket van KempenEnergie (info@kempenenergie.nl). Je krijgt snel een antwoord per mail of we nemen telefonisch contact met je op.