Sinds eind 2018 draaien we in Oirschot het energieloket. Elke zaterdagmorgen in het Oude Raadhuis zitten twee energiegidsen paraat om de vragen van burgers te beantwoorden. De koffie staat om 10 uur meestal al gereed, daar hebben de mensen van TIP-Oirschot, onze gastheer, al voor gezorgd. Na het opstellen van de promotiespulletjes zijn we klaar voor de start. De bezoekers komen met vragen over de meest uiteenlopende onderwerpen.

Een erg populair onderwerp zijn zonnepanelen. Soms helpen we mensen om te beoordelen om hun huis geschikt is voor zonnepanelen. Indien nodig kunnen we ze verwijzen naar de postcoderoosprojecten, waarbij we dan ook de uitleg kunnen geven hoe zo’n postcoderoosregeling werkt. Ook komt het voor dat mensen offertes hebben voor zonnepanelen en ons vragen om even mee te kijken welke offerte het meest aantrekkelijk is.

Verbouwingen is een ander populair onderwerp. Mensen vinden het best lastig om dan keuzes te maken. Je kunt elke euro immers maar één keer uitgeven. Omdat maatregelen vaak samenhangen met elkaar, vindt men het prettig als wij kunnen meedenken. Bijvoorbeeld, is het aantrekkelijk om een hybride warmtepomp te kopen bij de bestaande CV-ketel? En wordt dat anders als je binnenkort vloerverwarming wilt gaan aanleggen? Want dan zou je de bestaande CV-ketel tot die tijd gewoon kunnen blijven gebruiken en na de verbouwing volledig op een nieuwe warmtepomp kunnen gaan stoken. En welke subsidies zijn te verkrijgen bij verbouwingen?

Mocht het ingewikkeld zijn, dan raden we mensen aan om een energiescan aan te vragen. Dan kunnen we (gratis, als je lid bent van KempenEnergie) bij mensen thuis gaan kijken om de situatie ter plekke te bekijken en te beoordelen.

Typisch Oirschot zijn natuurlijk de vragen over monumentale panden, waarbij de huiseigenaren beperkt zijn in de aanpassingen die gedaan mogen worden. We kunnen mensen dan wijzen op speciale producten en technieken voor monumenten, zoals monumentenglas waar dubbelglas niet is toegestaan.

Steeds vaker komen er nu ook vragen over elektrische auto’s. Vaak willen mensen dan weten of, en hoe, ze in de energiebehoefte van hun auto kunnen voorzien d.m.v. zonnepanelen. Ook daar kunnen we meestal gericht antwoord op geven.

Het moge duidelijk zijn, het werk bij het energieloket is zeer afwisselend. Fijn is ook dat er altijd collega’s zijn waar je op kunt terugvallen. Voor je het weet is het 12 uur, sluitingstijd voor het Energieloket…

KempenEnergie is op zoek naar nieuwe EnergieGidsen die mee willen draaien op de bestaande loketten of een nieuw loket mee kunnen starten in Reusel of Bergeijk. Heb je interesse om onze nieuwe collega te worden? Loop dan eens langs bij het EnergieLoket om te ervaren hoe het werkt, of maak je interesse kenbaar via vacature@kempenenergie.nl.

Mocht je vragen hebben, stuur me dan gerust een mail.

Groeten

Jan van Tiggelen
EnergieGids van KempenEnergie

janvt@kempenenergie.nl