Radiatorventilatoren, Even warm met minder gas
De meeste huizen worden verwarmd door een CV-installatie met warm water. Vaak is dat water tot 80°C warm. Maar een moderne HR-ketel werkt zuiniger naarmate de watertemperatuur lager is. Het is daarom de moeite waard om te controleren of de ketelthermostaat niet wat lager kan worden ingesteld. Radiatorventilatoren kunnen daarbij helpen.
De ketelthermostaat lager instellen
De temperatuur van de CV-installatie wordt begrensd door de ketelthermostaat. Deze bepaalt de maximumtemperatuur tot waar het CV-water kan worden opgewarmd in de ketel. In veel huizen kan die ketelthermostaat gemakkelijk 10 of zelfs 20°C lager worden ingesteld zonder dat het comfort in huis eronder lijdt. En hoe lager hoe beter, want des te zuiniger werkt een HR-ketel. Bij sommige moderne ketels wordt de maximum keteltemperatuur digitaal, met menu’s, ingesteld in plaats van met een draaiknop. Kijk dan in de gebruiksaanwijzing van de ketel hoe het moet, of vraag je installateur om het in te stellen. Als het nu ’s morgens te lang duurt voor het huis weer opgewarmd is na de nachtverlaging, zet dan de thermostaat ’s nachts wat minder laag.
Als er dan kamers te koud blijven: radiatorventilatoren
Als je de ketelthermostaat te laag zet, dan krijgt de CV niet alle kamers en ruimtes meer warm genoeg. Dit zal vooral in koude winterweken blijken en is natuurlijk niet gewenst. Maar dan is er een eenvoudig hulpmiddel dat soelaas kan bieden zonder de ketelthermostaat weer hoger te moeten zetten: radiatorventilatoren. Dit zijn kleine ventilatortjes die je onder aan de radiatoren van de te koude vertrekken bevestigt en die voor een extra luchtstroming langs de radiator zorgen. Deze geeft daardoor méér warmte af.
Waarop letten bij de aanschaf van radiatorventilatoren?
De plaatsing van radiatorventilatoren gaat eenvoudig. Je monteert ze meestal met magneetjes onder de radiator. Er zijn ook modellen verkrijgbaar die speciaal voor convectorputten ontworpen zijn. De prijzen variëren sterk. Van goedkopere (waarbij je er wel vaak meer dan één per radiator nodig hebt), tot dure die je op maat voor je radiator kunt bestellen.
Weet wel dat de ventilatoren een beetje geluid maken, wat sommige mensen storend kunnen vinden. Als je daar gevoelig voor bent, probeer er dan eerst eentje uit. Het stroomverbruik van radiatorventilatoren is verwaarloosbaar vergeleken met de besparing die ze bereiken. Bovendien worden ze vaak geleverd met een thermostaatschakelaar, zodat ze alleen werken als de radiator warm is.
Tot slot
Overweegt u een hybride warmtepomp aan te schaffen? Dan is deze blog ook van belang. Want voor een hybride warmtepomp zijn lage CV-temperaturen nog belangrijker dan voor een CV-ketel. De hybride warmtepomp kan dan een groter deel van de tijd de verwarming van uw huis voor z’n rekening nemen, zodat de gasrekening nog verder daalt.
Nog vragen hierover, of meer vragen over het besparen op aardgas? Stuur ze naar energieloket@kempenenergie.nl of loop op zaterdagmorgen binnen bij een van de energieloket.