Hoe houd je het in huis lekker koel?

De lente komt stevig binnen. De zon schijnt volop, de lucht is blauw en de temperaturen vliegen omhoog. Het voelt al zomers. Op zulke momenten beseffen we weer dat het ook belangrijk is om ons huis koel te houden. De eerste vragen over de aanschaf van airco’s komen dan ook al binnen bij het EnergieLoket. Maar er zijn alternatieven die energiezuiniger zijn én meer comfort bieden.
Goede isolatie van jouw gevel en daken is niet alleen zinvol in het buiten houden van de kou. Het voorkomt ook dat de woning te snel opwarmt. Vooral onder een dak is dat van belang. Glas op het zuiden zorgt in een winterse periode voor gratis warmte, in de zomer moet de zon juist geweerd worden. Dat kan met een strategisch geplaatste boom of met zonwering aan de buitenzijde. Ook kan bij de keuze van het glas rekening worden gehouden met de hoeveelheid zonnestralen die doorgelaten worden.
Bij platte daken kan een extra laag ervoor zorgen dat het dak minder snel warmte opneemt en doorgeeft aan de binnenruimte. Voorbeelden daarvan zijn grind, terrastegels en vegetatie. Zulke voorzieningen maken het dak ook mooier. Een vegetatiedak houdt water langer vast en ook dat heeft een koelende werking.
Er zijn dus verschillende methodes om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk warmte binnenkomt. Bij lange warme periodes is het onontkoombaar om binnen te gaan koelen. De meest energiezuinige manier is nachtkoeling. Oftewel: overdag de ruimte zoveel mogelijk gesloten houden en in de avond en de nacht sterk ventileren met koele buitenlucht.
Een goed balansventilatiesysteem beschikt om die reden over een bypass. Het is ook mogelijk de buitentoevoer van zo’n ventilatie via een grondbuis te laten lopen. Dat biedt mogelijkheden om de lucht die binnenkomt met ongeveer 5 graden te koelen.
Koelen kan ook via de vloerverwarming wanneer die aangesloten is op een warmtepomp. Vragen over het koelen van woningen kun je stellen via info@kempenenergie.nl. Het EnergieLoket geeft je antwoord, in coronatijd vooral per mail of telefoon.