Je huis verduurzamen in een woud van informatie, hoe doe je dat?

Michiel Blesgraaf en zijn vrouw Laura wonen sinds twee jaar in Riethoven. Het aangekochte huis dateert uit 1961. Michiel zag het als een grote uitdaging en ging gelijk aan de slag om de bestaande woning te verduurzamen. Tijdens zijn zoektocht naar informatie stuitte hij op energievereniging KempenEnergie. En dat leverde hem ook meteen een nieuwe hobby op.

“Qua isolatie was er in huis weinig gebeurd. Geen spouwmuurisolatie, geen vloerisolatie. Het huis had wel een redelijk nieuwe aanbouw en een dakverhoging die in 2000 waren geïsoleerd, maar dat bleek in vergelijking met de huidige normen alweer gedateerd.”

Inmiddels hebben Michiel en Laura bijna het hele huis aangepakt. Nieuwe kozijnen met triple glas, toepassen van balansventilatie, het na-isoleren van muren en de dakkapel, de aanschaf van zonnepanelen en een palletkachel. Maar voordat ze werkelijk zover waren om al deze maatregelen uit te voeren, heeft Michiel heel veel uitzoekwerk verricht. Hij bezocht woonbeurzen en bekeek huizen tijdens de duurzame huizenroute. “Ik wil graag weten welke keuzes mensen hebben gemaakt en waarom. Maar er is zoveel informatie en er bestaan meerdere goede keuzes. Dat maakt het lastig en ingewikkeld. Dan is het fijn als je zo’n club hebt als KempenEnergie. Daar kon ik terecht met concrete vragen. Als lid krijg je ook een gratis energiescan. Dat levert je een persoonlijk advies op om je huis te verduurzamen.” Tijdens de voorbereidingen heeft hij ook veel gehad aan het boek ‘Een energieneutraal huis, het naadje van de kous’ van de schrijver Theo van Lieshout. Een praktisch en laagdrempelig boek voor als je zelf een plan wilt maken om je huis te verduurzamen.

Heeft hij nog tips voor de lezers die ook graag willen verduurzamen? “Als je niet goed weet hoe te beginnen, start dan eens met het monitoren van je verbruik. Zodat je kunt zien hoeveel je bijvoorbeeld ’s nachts verbruikt. Mediaboxen op stand-by en oude koelkasten kosten onnodig veel energie. Ook de vloerverwarmingspomp kan vaak beter afgesteld worden. Als je echt concrete stappen wilt maken en wilt weten hoe je dat het beste kunt doen, ga dan eens naar een EnergieLoket van KempenEnergie. Daar helpen ze je graag vrijblijvend verder.”

Wil je meer weten over het verduurzamen van jouw huis? Bekijk dan de EnergieServiceProducten van KempenEnergie: www.kempenenergie.nl/esp Of neem contact op met het EnergieLoket: energieloket@kempenenergie.nl  

Op de foto: Michiel werkt aan de installatie van het balansventilatie-systeem in huis.