Een belangrijke ruimte van het huis is de keuken: er wordt gekookt, gegeten, schoongemaakt, geleefd. Voor dit alles worden veel apparaten gebruikt, zoals de vaatwasser, koelkast, afzuigkap maar ook kleinere apparaten zoals de blender, waterkoker en het koffiezetapparaat. In totaal wordt er in de keuken dus heel wat stroom verbruikt. Daarom is het belangrijk om ook deze ruimte onder de loep te nemen als je thuis energie wilt besparen.
Energie besparen in de keuken gaat steeds makkelijker omdat apparaten steeds zuiniger worden gemaakt. Over het algemeen geldt: hoe ouder het apparaat, hoe hoger het stroomverbruik. Een oude koelkast bijvoorbeeld gebruikt erg veel energie. Een koelkast van 25 jaar oud verbruikt elk jaar 500 kWh aan stroom (ter vergelijking: een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 3500kWh aan stroom per jaar). Dat is ongeveer 115 euro op de energierekening. Ook koelkasten van 8 jaar of ouder verbruiken meer dan 350 kWh per jaar, ongeveer 80 euro op de jaarlijkse rekening. Een nieuwe A+++ koelvriescombinatie verbruikt nog maar 150 kWh per jaar, dit is ongeveer 35 euro.
Daarnaast maken veel huishoudens de overstap van koken op gas naar koken op een inductiekookplaat. Daardoor spaar je als huishoudens zo’n 60 kubieke meter gas per jaar. En wanneer je de stroom voor je inductiekookplaat (zelf) duurzaam opwekt, kan je fossielvrij koken.
Maar ook met een aantal simpele aanpassingen kan je in de keuken energie besparen. Hierbij tien tips voor energiebesparing in de keuken:

  1. Laat bij het koken de deksel op de pan
  2. Verlaag, zodra iets kookt, de temperatuur van de kookplaat.
  3. Warm water in de waterkoker op, in plaats van in de pan.
  4. Doe de ovendeur alleen open indien nodig. Elke keer als je de ovendeur opent, gaat er warmte verloren, die de oven weer goed moet maken.
  5. Laat gerechten altijd eerst op kamertemperatuur afkoelen voordat je ze in de koelkast zet.
  6. Plaats de koelkast nooit in de zon of naast de kookplaat of oven.
  7. Ontdooi regelmatig de koelkast. Een klein ijslaagje van 2 mm zorgt al voor een extra energieverbruik van 10%
  8. Pas het programma van de vaatwasser aan, aan de inhoud en de vervuilingsgraad van de afwas.
  9. Haal stekkers uit apparaten, die je niet gebruikt, zoals de waterkoker of het koffiezetapparaat. Dit voorkomt sluipverbruik van energie.
  10. Kook alleen de hoeveelheid water in de waterkoker die je nodig hebt.

Met deze eenvoudige aanpassingen, spaar je op je energierekening en draag je bij aan een beter milieu. En mocht je een oude koelkast vervangen voor een nieuwe, zet de oude koelkast niet in de garage om frisdrank en bier koud te houden. Dan is de energieslurper alsnog in huis.
Wanneer je lid wordt van de vereniging KempenEnergie, kan je in je eigen huis een gratis energiescan laten uitvoeren. Er wordt gekeken hoe de woning geïsoleerd is, of de ventilatie in orde is, hoe het staat met je verbruik van gas, elektra en warm water. Daarop gebaseerd worden tips gegeven om energie te besparen en om duurzame energie toe te passen. Lid worden kost €25,- per jaar en kan hier.