Blog: EEN ENERGIESCAN – WAT LEVERT HET OP?

De EnergieGidsen van KempenEnergie doen vele tientallen EnergieScans per jaar. Maar wat houdt dat nu in de praktijk in? We volgen Mevr. van Veggel, die begin dit jaar zo’n scan heeft laten uitvoeren in haar woning en die we eind oktober nogmaals bezoeken.

Mevr. van Veggel kwam vorig jaar augustus in Oirschot wonen. Ze kocht een bestaande woning uit 1968, waarvan ze niet goed wist hoe het met isolatie en zo gesteld was. Daarom bezocht ze op een zaterdagmorgen het EnergieLoket in het Oude Raadhuis. Ze had daarover gelezen in het Oirschots Weekjournaal. De gidsen daar raadden haar aan om lid te worden van KempenEnergie en vervolgens een gratis energiescan aan te vragen. Aldus gebeurde begin februari.

Spouwmuren al geïsoleerd

Inmiddels had ze al wel wat informatie over het huis weten te vergaren. De spouwmuren bleken jaren geleden al nageïsoleerd. De vraag was wel of dat allemaal nog op z’n plaats zat. De EnergieGids adviseerde om dat te controleren met een warmtescan. Deze is later inderdaad uitgevoerd door een specialist. Het bleek dat de isolatie nog op z’n plaats zat en in orde was.

Zolderisolatie kon beter

Ook de ramen bleken in orde. Op de benedenverdieping zat al HR++ glas en boven overal gewoon dubbelglas. Het dak was ook al extra geïsoleerd door de vorige bewoner. Wel zat er een groot gat in de isolatie op de voorzolder, rond de schoorsteen. Daar keek je zo tegen het dakbeschot aan. Ook was er nog een groot ventilatiegat voor de oude CV-ketel. Nieuwe ketels zuigen hun verse lucht echter door de schoorsteen aan, zodat zo’n ventilatiegat niet meer nodig is en dichtgemaakt mag worden.

Vloer gemakkelijk na te isoleren

De vloer was niet geïsoleerd. Omdat er een kruipruimte onder de vloer zit, kon die gemakkelijk worden nageïsoleerd. Dat is in het najaar gebeurd. Verder waren de voordeur en het WC-raam verre van tochtvrij, dat is in oktober echter nog niet aangepakt. De CV-ketel was nog vrij nieuw. Mevrouw gaat deze binnenkort nog wel waterzijdig laten inregelen voor een nog hoger rendement.

Warmtepompdroger en LED-lampen

Qua apparatuur had mevrouw nog een oude wasdroger, die inmiddels is vervangen door een nieuwe, veel zuiniger, warmtepompdroger. Ook was er nog een enkele halogeenlamp te vinden, die nog vervangen moet worden door een veel zuiniger LED-lamp. Verder leende haar dak zich goed om zonnepanelen op te leggen. Deze zijn in het voorjaar geplaatst, zodat ze al volop profijt heeft gehad van de zonnige zomer.

Blij met het energieadvies

Achteraf is mevrouw blij met het onafhankelijke en eerlijke advies van de energiegids, waarmee ze heel praktisch stap-voor-stap aan de slag kon. Ze zoekt alleen nog een klusser om de dakisolatie en de voordeur te repareren; dat gaat binnenkort gebeuren. Haar elektriciteitsverbruik is inmiddels meer dan gehalveerd door de zonnepanelen en de nieuwe wasdroger. Het gasverbruik is onder de 1000 m3 uitgekomen, weliswaar met een zachte winter, maar het effect van de vloerisolatie zit er nog niet in.

Van energielabel D naar energielabel A!

Bij de aankoop kreeg haar woning een D-label mee. Na alle verbeteringen heeft ze een nieuw label aangevraagd. Alle verbeteringen zijn nu goed voor een A-label! Een mooie bekroning van alle werkzaamheden! En fijn voor het milieu en de portemonnee.

Ook aan de slag? Kijk bij de EnergieServiceProducten welke maatregelen je kunt nemen en welk regionale bedrijven je kunnen helpen met de uitvoering: www.kempenenergie.nl