Dubbel glas en dubbel glas – wat zijn de verschillen?

foto: pixabay

Ramen zijn één van de grootste energielekken van een huis. Tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw werden huizen met enkelglas uitgerust. Gelukkig kostte het gas toen nog bijna niks. En dat die ramen binnen no-time besloegen en dat je er niet in de buurt moest gaan zitten, want dan vernikkelde je van de tocht (kouval), dat namen we maar voor lief.

En toen kwam de oliecrisis en werd het gas plotseling veel duurder. Gelukkig was inmiddels het dubbelglas uitgevonden, toen ook nog vaak Thermopane-glas genoemd, de merknaam van de meest bekende firma die het leverde. Dubbelglas bestaat uit twee ruiten die op enige afstand van elkaar zitten. De spouw is gevuld met droge lucht. Daardoor isoleert dubbelglas veel beter dan enkelglas.

Nieuwe huizen werden vanaf die tijd met dubbelglas uitgerust. In het begin alleen de woonvertrekken, maar later, zo in de jaren ’80, ook de slaapkamers en andere ruimtes. Behalve de gasbesparing was ook de verbetering van het comfort in huis aanzienlijk. Zo besloegen de ramen niet meer en verdwenen de tochtproblemen van enkelglas grotendeels. Daarom vervingen mensen ook in bestaande huizen steeds vaker het enkelglas door dubbelglas.

Maar de techniek stond niet stil. Omstreeks de eeuwwisseling werd zogenaamd HR++ glas op de markt gebracht. Dat is dubbelglas waarbij een extra isolerende metaalcoating is aangebracht op de binnenzijde van één van de ruiten. Bovendien is de spouw tussen de twee ruiten gevuld met een sterk isolerend glas, argon of krypton, in plaats van gewone droge lucht. Dit gaf nogmaals een verbetering van zo’n 60% ten opzichte van dubbelglas, 80% dus ten opzichte van enkelglas!

Als je het in gasbesparing uitdrukt dan praat je over een besparing van gemiddeld 23 m3 gas per m2 glas, wanneer je van enkelglas naar HR++ glas overstapt. Dus als je een huis hebt met 20 m2 enkelglas is dat zo’n 460 m3. Tegen de huidige gasprijs, hebben we het dan over zo’n €350 per jaar. Voor de overstap van gewoon dubbelglas naar HR++ glas is de besparing gemiddeld zo’n 10 m3 gas per m2 glas. Dat is zo’n 200 m3 of te wel €150 per jaar voor een huis met 20 m2 oud dubbelglas.

Het is dus de moeite waard om enkelglas of oud dubbelglas in je huis te vervangen door HR++ glas. En zo’n vervanging is meestal niet ingewikkeld. De bestaande kozijnen kunnen veelal gewoon gebruikt worden, vaak hoeven alleen de glaslatten buiten vervangen te worden. Een ander voordeel is dat het in de winter veel comfortabeler is, omdat een HR++ ruit aan de binnenzijde veel warmer blijft.

Mochten je kozijnen slecht zijn en ook vervangen moeten worden, dan is het de moeite waard om naar tripleglas te informeren, dat is drievoudig glas dat nog beter isoleert dan HR++ glas. Maar tripleglas past niet in bestaande kozijnen, ramen of deuren.

Indien je de vervanging van het glas combineert met een andere maatregel, bijv. dak- of vloerisolatie, kun je er ook nog rijkssubsidie voor krijgen, de SEEH-subsidie. Soms is ook een gemeentelijke subsidie beschikbaar, bijv. in Bergeijk en Bladel. Wil je graag weten wat dit voor jouw huis betekent? Kom dan gratis langs bij één van de EnergieLoketten van KempenEnergie. Kijk voor adressen en tijdstippen op www.kempenenergie.nl/contact. Of bezoek onze pagina over EnergieServiceProducten. Hier vind je meer informatie over deze energiebesparende maatregel en welke regionale leveranciers dit bij je kunnen realiseren.