Condens tegen de lichtkoepel – Wat nu?

We volgen een familie die hun huis energiezuiniger aan het maken is. Daarbij liepen ze tegen een onverwacht lekkageprobleem aan. Deze werd veroorzaakt door de lichtkoepel. Lees verder hoe dit veroorzaakt werd en wat de oplossing was.

De eerste stappen in isolatie

De meeste warmte in huis gaat verloren door het dak. Dat is zelfs het geval als je de verwarming in de slaapkamers niet aan hebt! Daarom was de familie begonnen met het aanpakken van het dak. Er werd een flink pak isolatie aan de binnenkant van het dak aangebracht, wat vervolgens netjes werd afgewerkt.

Afgelopen zomer waren de ramen aan de beurt. Deze waren nog van enkelglas, waardoor ook hier heel veel warmte verloren ging. Omdat de kozijnen niet al te best meer waren werd besloten om die ook te vervangen, en wel meteen op de best mogelijke manier: door nieuwe kozijnen met triple glas. Dit drievoudige glas bespaart 90% t.o.v. hun oude enkelglas en zelfs nog 80% t.o.v. oud dubbelglas.

Lagere energierekening en minder verkeerslawaai, maar…

Met deze maatregelen zakte de gasrekening al fors. Als bijkomend voordeel hadden ze ook nog eens veel minder last van het verkeerslawaai buiten. De nieuwe kozijnen met triple glas hielden het geluid veel beter buiten.

Maar op een ochtend bleek er toch een probleem te zijn. Het begon water te lekken in huis. De druppels bleken afkomstig van de lichtkoepel, die er overigens altijd al gezeten had. Deze was helemaal beslagen. Wat was hier aan de hand?

Eigenlijk was het best logisch. De mensen in de woning ademen. Daarmee nemen ze zuurstof in (O2) en ademen vervolgens weer kooldioxyde en waterdamp uit (CO2 en H2). Die uitgeademde stoffen moeten worden afgevoerd, anders vervuilt de binnenlucht en dat is ongezond. De waterdamp moet dus ergens naar toe. Een deel van de waterdamp wordt door de muren geabsorbeerd en zo naar buiten getransporteerd. Maar als er dan nog te veel waterdamp in de lucht blijft zitten, zal die overtollige waterdamp condenseren op koude plekken. Vroeger waren dat de ruiten van enkelglas en nu dus de lichtkoepel, die in dit geval nog van enkelglas was. Maar, of de waterdamp nu op de oude ramen of op de lichtkoepel beslaat, er moest in elk geval meer gaan worden geventileerd!

Isolerende raamfolie voor een dubbelglaseffect

Het eerste idee was om de lichtkoepel dan ook maar te vervangen door een beter geïsoleerd exemplaar, eentje met dubbelglas. Gelukkig was goede raad in dit geval niet zo duur. Er is raamfolie te koop die vóór een ruit kan worden gespannen. Hiermee kan voor een paar tientjes een dubbelglaseffect, dus een veel betere isolatie, worden bereikt. Door deze folie onder de lichtkoepel te spannen, werd het condenseren van de waterdamp grotendeels voorkomen en was het lekprobleem opgelost.

De familie is natuurlijk ook méér gaan ventileren. Want, linksom of rechtsom, er was gewoon nog teveel waterdamp (en dus ook kooldioxyde) in huis. Er werd te weinig werd geventileerd. De echte oplossing was dus om de woning te voorzien van een goed ventilatiesysteem en dat op een goede manier te gebruiken. Isoleren gaat namelijk altijd samen met beter ventileren.

Vragen? Kom naar het EnergieLoket.

Mocht je hier meer over willen weten, dan kun je natuurlijk altijd op zaterdagmorgen bij het Energieloket binnenlopen voor meer informatie. Indien deze door coronamaatregelen gesloten mochten zijn kunt je je vragen ook per email stellen via energieloket@kempenenergie.nl. We reageren dan per email of nemen telefonisch contact op (graag uw telefoonnummer dan vermelden).

foto: pixabay