In een gasgestookte cv-installatie stroomt water van ongeveer 80°C. Kunnen onze huizen ook verwarmd worden met lagere watertemperaturen? Bijvoorbeeld met water van 50°C? Om dit te weten heeft een van onze energiegidsen het eens uit geprobeerd. Hij heeft een vrijstaand huis, gebouwd in 1986, dat redelijk tot goed geïsoleerd is, met vloerverwarming op de begane grond en HR++ glas.

De meeste cv-ketels kunnen voor de verwarming worden ingesteld op een temperatuur tussen 30°C en 90 °C.  De standaard is 80°C.  Het systeem is zodanig gedimensioneerd dat overal in huis de opgegeven temperatuur gehaald kan worden als het buiten -15°C vriest. Omdat deze buitentemperatuur in Nederland maar sporadisch voorkomt, zijn al onze cv-installaties voor 99% van de tijd overgedimensioneerd.

Dit bracht hem op het idee om najaar 2016 de cv-ketel temperatuur eens in te stellen op 50°C. De radiatoren worden dan ongeveer 40-45°C. De vloerverwarming heeft een continue temperatuur van 22°C.  Resultaat was dat het huis prima warm werd. Een jaar later heeft hij de cv-keteltemperatuur maar eens ingesteld op 40°C. Ook met deze instelling was er geen probleem met de warmtevoorziening.

Het kan dus, maar er is ook een nadeel. Na afkoeling (vakantieweek en de kamerthermostaat op 16°C) duurt het 6-9 uur voordat de temperatuur van 21°C weer is bereikt. Conclusie, de verwarmingsinstallatie is trager. Daarom heeft hij nu overdag de kamertemperatuur op 20°C,  na 18.00 uur op 21°C en in de nacht op 19°C. Dit geeft (veel) meer comfort in je huis. Hij is de laatste jaren ook minder gas gaan gebruiken. Wellicht mede door deze minder hoge cv-temperatuur.

Nu hij weet dat zijn woning ook met een lage watertemperatuur comfortabel verwarmd kan worden, kan hij zonder problemen de keuze maken voor een warmtepomp als vervanger van zijn cv-ketel.