Bezuinigen op je stroomrekening: check de vloerverwarmingspomp

Vloerverwarming wordt steeds populairder in de Nederlandse huizen. En dat is begrijpelijk, want vloerverwarming heeft veel voordelen. Het is een aangename vorm van verwarming, er zijn geen lelijke radiatoren meer nodig en het is een zuinig systeem. Dat laatste komt omdat met vloerverwarming de thermostaat vaak een graadje lager gezet kan worden en omdat de CV-ketel het CV-water niet zo warm hoeft te stoken, waardoor hij zuiniger kan werken.

Ook in de toekomst zal vloerverwarming belangrijk blijven, omdat warmtepompen, de opvolger van de CV-ketel, het best werken met vloerverwarming.

De oudste systemen zijn inmiddels al pakweg 40 jaar in gebruik. Vaak werden toen nog gecombineerde systemen gebruikt, waarbij ook nog een paar radiatoren werden geïnstalleerd om te zorgen dat het huis sneller opwarmt. Vloerverwarming is van nature namelijk een nogal traag verwarmingssysteem, reden waarom je de thermostaat ‘s nachts ook niet te veel moet terugzetten.

Bijna elke vloerverwarming heeft een verdeelstation, waar water van de CV wordt afgetapt en wordt toegevoerd aan een stelsel van kunststof slangen die in de vloer zijn ingebouwd. Het verdeelstation heeft altijd een eigen thermostaat die ervoor zorgt dat de vloer nooit te heet kan worden en een pomp om het water van de vloerverwarming door het slangenstelsel te laten circuleren.

Die pomp, daar willen we in dit artikel nader naar kijken. We zien namelijk bij de Energiescans, die de EnergieGidsen van KempenEnergie bij de mensen thuis doen, vaak dat een vloerverwarmingspomp een aanzienlijke energieslurper is. 800 kWh per jaar (pakweg €200 per jaar) is geen uitzondering, dat is tot een kwart van het totale elektriciteitsverbruik thuis!

Is daar niks aan te doen? Jazeker! Je kunt zelf controleren of een pomp een slurper is door het typeplaatje te bekijken. Daar staan de wattages (het vermogen) van de pomp op. Als het laagst genoemde wattage ca. 40 W is, dan is het nog een slurper (350 kWh per jaar, circa € 80). Maar daar is vaak wat aan te doen.

De meeste van die pompen hebben namelijk drie standen, laag, middel en hoog. Standaard staat een pomp vaak op de hoge stand. Maar als er met de lage of middelste stand genoeg circulatie is om het huis toch warm te krijgen, dan is dat niet nodig. Je kunt het gewoon proberen. Zet hem in de laagste stand en je merkt het vanzelf. Wordt het huis in de winter nu niet of te langzaam warm genoeg, probeer dan de middelste stand. Het scheelt tot de helft in stroom. Ook moderne pompen staan overigens vaak te hoog en kunnen dan op een lagere, zuinigere stand worden gezet, meestal met een drukknop of een draaiknop.

Verder werken deze pompen vaak 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. Maar pompen kunnen gemakkelijk met een pompschakelaar worden uitgerust. Die schakelt de pomp uit als de verwarming niet werkt. Zo’n pompschakelaar kost zo’n €50 en bespaart pakweg de helft van het (resterende) stroomverbruik. Het is niet aan te raden om in plaats van een pompschakelaar in de zomer gewoon maar de stekker van de pomp uit het stopcontact te halen. De pomp moet namelijk elke dag een paar minuten draaien om niet vast te gaan zitten. Een goede pompschakelaar zorgt daar automatisch voor.

Maar de beste oplossing is om een oude vloerverwarmingspomp te vervangen door een modern zuinig exemplaar en die goed in te (laten) regelen. Op die manier kan het jaarlijks verbruik vaak worden teruggebracht tot minder dan 100 kWh per jaar (€25 per jaar).

Mocht je er meer over willen weten, dan kun je natuurlijk altijd op zaterdagmorgen bij het Energieloket (in Eersel, Oirschot, Bladel of Bergeijk) binnenlopen voor meer informatie.

Foto: Pixabay